Južnoafrički dužnosnik uhićen kao terorist u SAD-u

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nekadašnji južnoafrički ministar i poznati poslovni čovjek nakratko je priveden prošlog tjedna u zračnoj luci u New Yorku, jer se njegovo ime još uvijek nalazilo na popisu potencijalnih "terorista" zbog njegova nekadašnja aktivizma protiv apartheida, objavila je u ponedjeljak vladajuća stranka ANC u Južnoafričkoj Republici.

Tokyja Sexwalea, na poslovnom putu u SAD, privela je policija u zračnoj luci John F. Kennedy. "Nakratko je zadržan, potom je pušten nakon što se požalio i kontaktirao naše veleposlanstvo", rekao je glasnogovornik ANC-a Keith Khoza. "Potom su mu se zračna luka i Bijela kuća ispričale", kaže Khoza.

Iako je apartheid ukinut 1994., a nekadašnji suborci Nelsona Mandele došli na vlast, nominativne liste "navodnih terorista" u SAD-u nisu još osvježene. Ime Nelsona Mandele nalazilo se na listi "terorista" kojima je zabranjen ulaz u SAD u doba apartheida. Opća zabrana za ANC ukinuta je 1990. ali su neka imena ostala na popisima američke policije. Tek je 2008. ime junaka borbe protiv apartheida službeno povučeno s popisa. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter