Južni Sudan na rubu građanskog rata

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Južni Sudan, gdje se šire sukobi između suparničkih frakcija vojske mogao bi uroniti u građanski rat, upozoravaju analitičari, tek dvije godine nakon nezavisnosti.

U sukobima, koji su počeli pokušajem državnog udara bivšeg zamjenika predsjednika Rieka Machara, političkog suparnika šefa države Salve Kiira, više od 500 osoba je poginulo od nedjelje navečer do utorka u Jubi a prijete i širenjem na ostatak zemlje, već zahvaćene etničkim tenzijama.

Ti su sukobi otkrili duboko političko a ponekad i etničko suparništvo unutar režima, koje korijene vuče iz desetljeća ustanaka Južnog Sudana protiv Kartuma (1983-2005), koji su u srpnju 2011. završili nezavisnošću zemlje.

"To je nesumnjivo najteži događaj političkog karaktera od 2005.", datuma potpisivanja mirovnog sporazuma s Kartumom kojim je okončan građanski rat i u prvo doba dana autonomija Jugu, ocjenjuje centar Sudd Institute sa sjedištem u Jubi.

Za International Crisis Group (ICG), "scenarij od kojih su mnogi strahovali ali ga se nisu usudili predvidjeti čini se vrlo moguć: Južni Sudan, najmlađa država na svijetu, vjerojatno je na rubu građanskog rata".

"Nasilje se proširilo izvan glavnog grada, posebice u zonama zahvaćenima etničkim tenzijama, prvenstveno državi Jonglei, nad kojom bi vlada mogla izgubiti nadzor", piše ICG u četvrtak. Južnosudanska vojska objavila je u četvrtak da je Bor, središte prostrane države Jonglei koja vrvi oružanim skupinama, pao u ruke postrojbi vjernih Rieku Macharu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter