Južna Koreja proširila zonu protuzračne obrane

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlasti Južne Koreje u nedjelju su izvijestile da su proširile zonu protuzračne obrane koja se djelomično preklopila sa sličnom zonom koju su prije dva tjedna proglasili Kinezi, što je znatno pojačalo regionalne napetosti.

Objava Pekinga o proglašenju zone protuzračne obrane koja uključuje otočiće Senkaku u Istočnome kineskom moru pod nadzorom Japana, no na koje i Kina polaže pravo i naziva ih Diyoyu, rezultirala je kritikama Sjedinjenih Država i bliskih saveznika te zemlje, Japana i Južne Koreje.

Najavivši proširenje vlastite zone na spomenuta dva otoka na koja pravo polažu i Kinezi, južnokorejsko ministarstvo obrane objavilo je da taj potez neće utjecati na suverenitet susjednih zemalja.

- Smatramo da ovo neće značajno utjecati na naše odnose s Kinom ni s Japanom, jer se trudimo raditi na miru i suradnji u sjeveroistočnoj Aziji, rekao je na konferenciji za novinare ministar obrane i upravitelj policije Jang Hyuk.

- Objasnili smo svoje stajalište zemljama na koje se ovo odnosi i one se uglavnom slažu da je ovaj potez u skladu s međunarodnim pravilima te da nije pretjeran, kazao je Jang te dodao da je prioritet ministarstva suradnja sa susjednim državama na sprečavanju potencijalnog vojnog sukoba.

Južna Koreja je prigovorila Kini da je potez od 23. studenoga neprihvatljiv jer zona uključuje i otok Ieodo, pod kontrolom Seula na kojemu se nalazi platforma za istraživanja oceana. Na isti otočić pravo polažu i Kinezi. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter