Južna Koreja počela velike vojne vježbe

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Južnokorejska vojska počela je u četvrtak velike godišnje vojne vježbe u cilju pripreme svojih oružanih snaga za hipotetički napad komunističkog Sjevera, u vrijeme pojačane napetosti između dviju zemalja.

U tim manevrima koji bi trebali trajati tjedan dana sudjeluje 240.000 vojnika zračnih, kopnenih i mornaričkih snaga, kao i policijske snage, objavio je združeni stožer u Seulu.

Pridruženo je i približno 500 američkih vojnika, od 28.500 koliko ih je još stacionirano u Južnoj Koreji u okviru sporazuma o obrani koji su Washington i Seul sklopili nakon Korejskog rata (1950.-53.).

Vježbe su namijenjene "pripremi zemlje na provokacije Sjeverne Koreje te na sveopći rat, s obzirom na najnoviji sigurnosni kontekst", istaknuo je združeni stožer.

Međukorejska napetost oživljena je perspektivom južnokorejskih predsjedničkih izbora u prosincu, što je prilika za Pjongjang da pokuša podijeliti Južnu Koreju između konzervativaca koji zagovaraju nepopustljiv odnos prema Sjeveru i umjerenih koji su pristaše normalizacije odnosa, smatraju promatrači. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter