Južna Koreja obećala 'snažan odgovor na provokacije'

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Južnokorejska predsjednica Park Geun-hye rekla je u ponedeljak da će njezina zemlja uputiti snažan vojni odgovor na bilo kakve sjevernokorejske provokacije, bez obzira na političke posljedice, nakon što je Pjongjang tijekom vikenda objavio da je ušao u "ratno stanje" sa svojim južnim susjedom.

"Ako bude bilo kakvih provokacija protiv Južne Koreje i njezinog naroda, treba uputiti snažan vojni odgovor, bez bilo kakvih političkih obzira", rekla je Park na sastanku s visokim vojnim i političkim dužnosnicima.

Sjeverna je Koreja objavila u subotu da ulazi u "ratno stanje" s Južnom Korejom, te time dodatno eskalirala svoju retoriku prema Seulu i Washingtonu, iako na terenu i dalje ništa ne upućuje na to da ozbiljno misli.

Dvije su Koreje tehnički u ratu već šest desetljeća, otkako je samo sporazumom o prekidu vatre završen Korejski rat 1953. godine. Unatoč brojnim prijetnjama sjevernokorejskih čelnika zadnjih dana, malo tko vidi ikakvu naznaku da Pjongjang stvarno namjerava pokrenuti potpuni rat i tako riskirati gotovo siguran poraz.

Napetosti na Korejskom poluotoku rastu od veljače kada je sjevernokorejski mladi vođa Kim Jong-un naredio testiranje nuklearnog oružja, kršeći rezolucije UN-a i ignorirajući upozorenja svog saveznika Kine. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter