Južna Koreja dobiva prvu predsjednicu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Park Geun-hye po svemu je sudeći izabrana za prvu predsjednicu u povijesti Južne Koreje. Njenu izbornu pobjedu proglasila je javna televizija KBS. Prebrojano je više od 70 posto glasova i prema dosadašnjim rezultatima, Park, kandidatkinja vladajuće konzervativne stranke Saenuri, osvaja 51,6 posto glasova, a njen protukandidat iz liberalne Ujedinjene demokratske stranke Moon Jae-in oko 48 posto.

Analitičari pretpostavljaju da će izbor Park poboljšati položaj žena u Južnoj Koreji, čije je društvo duboko patrijarhalno, a ta je država na ljestvici rodne ravnopravnosti najslabije rangirana razvijena država. Park je izravno u politici 14 godina, a njeni kritičari, među kojima je i Moon, navode da za to vrijeme nije učinila ništa bitno da pomogne ženama u politici. U kampanji je najavila usvajanje zakona koji bi obvezao stranke da istaknu 40 posto žena na izbornim listama, te financijske pogodnosti za tvrtke koje bi zapošljavale žene.

Park, rođena 1952. godine, imala je sedamdesetih godina važnu protokolarnu ulogu u političkom životu Južne Koreje. Njen otac Park Chung-hee bio je predsjednik, zapravo diktator, Južne Koreje od 1963. do 1979. godine, a Park je bila prva dama od 1974. godine, kad je ubijena njena majka, do 1979. godine, kad je ubijen njen otac. Iza oba ubojstva stajala je Sjeverna Koreja, čiji su agenti bili atentatori.

Stariji birači velikom su većinom podržali Park. Mnogi mladi birači, posebno oni do 40 godina, većinom su davali svoje glasove Moonu. Smatraju da isprika koju je izrekla Park žrtvama tajne službe u vrijeme predsjednikovanja njenog oca nije bila dovoljna.

Od Park je teško očekivati ikakvo približavanje sjevernokorejskom režimu. Protiv njene stranke je sjevernokorejska agencija KCNA objavila pamflet. Procjenjuje se da se nikakvo približavanje i zatopljavanje odnosa na korejskom poluotoku neće dogoditi. Ne samo zbog čvrstih stavova Park o sjevernokorejskom režimu, nego i zbog sjevernokorejskog režima koji je ove godine intenzivirao svoje raketne pokuse. Analitičari prognoziraju nastavak svojevrsnog "ledenog doba" u odnosu dviju Koreja.

Park smatraju vrlo konzervativnom. Početkom godine u istraživanju kojem je obuhvaćeno 12 potencijalnih kandidata na predsjedničkim izborima, Park je ocijenjena najkonzervativnijom. Svoju je konzervativnost pokazala i 2008. godine, kada je za malo izgubila u unutarstranačkom natjecanju za predsjedničkog kandidata. Tada je naglašavala nužnost smanjenja poreza, deregulaciju u ekonomiju te snaženje reda i zakona u državi, odnosno veću kontrolu građana. Od 2009. godine svoju politiku je donekle ublažila i zalaže se za ograničeni razvoj socijalnih usluga. (Piše Tihomir PONOŠ/NL)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter