Južna Koreja bi "uništila" Pyongyang u slučaju nuklearnog napada

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sjeverna Koreja ima plan uništiti sjevernokorejsku prijestolnicu ako pokaže bilo kakve znakove o pripremanju nuklearnog napada, piše u nedjelju BBC, pozivajući se na izvještaje iz Seula.

Vojni izvor iz Sjeverne Koreje rekao je novinskoj agenciji Yonhap kako će svaki dio Pyongyanga "biti potpuno uništen balističkim raketama i visoko eksplozivnim projektilima".

Naglasio je kako će biti gađani posebno oni dijelovi grada za koje smatraju da se u njima sakriva sjevernokorejsko vodstvo.

"Od grada će ostati samo pepeo, te će biti izbrisan s karte", smatra južnokorejski vojni izvor.

Sjeverna Koreja je u petak izvela svoj peti, dosad najveći nuklearni test.

Južnokorejska vojska tvrdi da je snaga te eksplozije bila oko 10 kilotona, a neki stručnjaci govore o 20 kilotona ili više. Usporedbe radi, nuklearna bomba koju je SAD 1945. bacio na Hirošimu imala je snagu od 15 kilotona.

Međunarodna zajednica razmatra kako da odgovori na taj nuklearni test, zabranjen od strane Ujedinjenih naroda koji su zbog sjevernokorejskog nuklearnog programa nad tom državom razne sankcije uvodili već pet puta.

SAD razmišlja o dodatnim, unilateralnim sankcijama, osim onih Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, Japana i Sjeverne Koreje.

Pyongyang je u nedjelju odgovorio prozvavši prijetnje "besmislenim sankcijama iznimno smiješnima". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter