Južna Istra: Stabilizacija opskrbe vodom večeras

Uskoro će biti gotov i projekt za rekonstrukciju magistralnog cjevovoda Rakonek - Pula (M. ANGELINI)
Uskoro će biti gotov i projekt za rekonstrukciju magistralnog cjevovoda Rakonek - Pula (M. ANGELINI)

Danas će tijekom cijelog dana bez vode biti dijelovi općina Barban, Marčana, Ližnjan i grada Vodnjana koji se opskrbljuju vodom iz magistralnog cjevovoda Rakonek - Pula.

Kako nam je objasnio rukovoditelj odjela tehničke operative pulskog Vodovoda Igor Habenšus, jučer i danas u tijeku je izgradnja by-passa na spomenutom cjevovodu zbog potreba barbanske poduzetničke zone Krvavci.

- Za potrebe poduzetničke zone moramo izgraditi novi odvojak vodovoda koji će se spojiti na magistralni cjevovod Rakonek-Pula, a da bismo mogli započeti s tim radovima, morali smo osigurati opskrbu vode preko Barbana.

S obzirom na to da će doći do pražnjenja i punjenja sistema, mještani će postupno dobivati vodu koja bi u početku mogla biti zamućena. Stabilizaciju opskrbe vodom očekujemo večeras ili najkasnije sutra ujutro, no ovo je tek prvi dio radova, a kada se dovrši polaganje novog cjevovoda za Krvavce, što računamo da će biti gotovo za mjesec dana, ponovo će doći do kratkotrajnog prekida u opskrbi zbog spajanja novog ogranka na magistralni cjevovod, rekao je Habenšus.

Vrijednost ove investicije je oko 1,8 milijuna kuna, a uz izgradnju spomenutog odvojka, pulski Vodovod ove godine nastavlja s dovršetkom izgradnje magistralnih cjevovoda Raša-Pula i Rovinj-Pula. Kako je rekao Habenšus, potonji projekt stigao je do Kapelera u Puli, odakle treba provesti cijevi do Monte Šerpa. Dovršetak ovog cjevovoda radit će se u fazama do sezone i nakon nje, a uključivat će i polaganje cijevi preko rotora u Šijani koji je u izgradnji.

- Osim spomenutog, mislim da nećemo imati nekih drugih većih investicija ove godine. Sve drugo što će se raditi su neki manji cjevovodi koje financiraju općine. Što se tiče lani najavljene izgradnje novog cjevovoda Rakonek - Pula, nedavno smo raspisali javnu nabavu za projektanta, dakle, imat ćemo uskoro gotov projekt koji ćemo kandidirati na natječaj Hrvatskih voda, a možda i na neki od EU-fondova, jer rekonstrukcija ovog magistralnog vodovoda iziskuje jako velika financijska sredstva, najavio je Habenšus.

Za vrijeme prekida opskrbe vodom zbog radova u Barbanu danas će se na placama Barbana, Marčane, Loborike, Valture, Vodnjana i Galižane nalaziti cisterne Vodovoda s pitkom vodom, a po potrebi mještana, voda će se dostavljati i na drugim mjestima, za što je potrebno nazvati na telefon 529-972. (P. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter