Južna Amerika gnjevna zbog zadržavanja Moralesa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bolivijski predsjednik Evo Morales, koji je u srijedu kasno navečer doputovao u La Paz, gdje je dočekan kao junak, izjavio je da je odluka nekih europskih zemalja da zabrane pilotu zrakoplova u kojemu se on nalazio ulazak u njihov zračni prostor zbog sumnje da je u zrakoplovu i američki zviždač Edward Snowden, provokacija usmjerena prema svim državama Latinske Amerike.

Moralesa su članovi vlade dočekali uz oduševljenje, jednako kao i stanovnici La Paza koji su mu klicali u zračnoj luci La Paz nakon dramatičnog putovanja iz Moskve. Zrakoplov je najprije nepredviđeno skrenut u bečku zračnu luku, gdje je zadržan nekoliko sati, nakon što su mu na povratku iz Moskve vlade Portugala i Francuske iznenada zabranile prolazak kroz njihov zračni prostor, navodno zbog optužbe da se među putnicima nalazi Snowden.

Skretanje Moralesova zrakoplova u Beč posljednji je u nizu zapleta u slučaju 30-godišnjeg Snowdena i njegova nastojanja da izbjegne izručenje SAD-u nakon što je javnosti otkrio pojedinosti o američkom programu nadzora globalnih komunikacija.

- Ovo je bila otvorena provokacija usmjerena prema cijelom našem kontinentu, a ne samo prema predsjedniku, rekao je Morales dok su ga po izlasku iz zrakoplova simpatizeri zasipali laticama cvijeća.

- Sjevernoamerički imperijalizam iskorištava svoje ljude da bi nas zaplašio. Želim reći da im to neće uspjeti jer smo suveren i ponosan narod, kazao je. I ostali latinskoamerički čelnici reagirali su na incident s Moralesovim zrakoplovom ocijenivši ga neprijateljskim i neopravdanim činom.

Blok južnoameričkih zemalja (UNASUR) najavio je da će čelnici država članica u četvrtak sazvati hitan sastanak na vrhu u Boliviji tijekom kojega će se raspravljati o ovome incidentu. UNASUR čine saveznici Bolivije poput Venezuele, Ekvadora, Argentine, Čilea i Brazila.

Bolivija je u srijedu najavila da će Ujedinjenim narodima i Povjerenstvu za ljudska prava Ujedinjenih naroda prijaviti Francusku, Italiju, Španjolsku i Portugal jer su zatvorili svoje zračne prostore zrakoplovu predsjednika Eva Moralesa.

Pariz se ispričava

Francuska se u četvrtak ispričala Boliviji što "zbog proturječnih informacija" nije dopustila ulazak predsjedničkog zrakoplova Eva Moralesa u svoj zračni prostor, a Rusija je istodobno kritizirala europske zemlje zbog tog poteza. "Ministar vanjskih poslova nazvao je svog bolivijskog kolegu kako bi mu izrazio žaljenje zbog tog incidenta", kazao je glasnogovornik francuskog ministarstva vanjskih poslova Phillipe Lalliot. Bolivija je optužila Francusku, Italiju, Španjolsku i Portugal da su u srijedu blokirale prelet Moralesova zrakoplova na povratku iz Moskve jer su nasjele informacijama da se odbjegli američki zviždač Edward Snowden nalazi u zrakoplovu.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova u svojoj reakciji ne spominje Italiju, ali kaže da se potez francuskih, portugalskih i španjolskih vlasti "teško može nazvati prijateljskim" prema Boliviji. "Rusija poziva međunarodnu zajednicu da se striktno drži međunarodnih zakonskih načela", kaže se u priopćenju.

Te zabrane preleta i zadržavanje Moralesova zrakoplova u Beču i pretraga austrijskih vlasti izazvale su gnjev latinoameričkih čelnika. Argentinska predsjednica Cristina Fernandez Kirchner nazvala ga je "poniženjem za Boliviju i cijelu Južnu Ameriku", a njezina brazilska kolegica Dilma Rousseff "sramotom". Ekvadorski i venezuelanski predsjednici izrazili su solidarnost s Moralesom koji je "dostojanstveno odgovorio na tu opasnu, nesrazmjernu i neprihvatljivu agresiju".

U La Pazu je u srijedu održan prosvjed ispred francuskog veleposlanstva i zapaljena je francuska zastava. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter