Juventus i Real Madrid večeras igraju finale Lige prvaka


Večeras se u Cardiffu od 20.45 sati po srednjeeuropskom vremenu igra finale nogometne Lige prvaka između Juventusa i Real Madrida, uoči kojega je hrvatska javnost podijeljena oko simpatija prema Luki Modriću i Mariju Mandžukiću, dvojici igrača od nadahnuća i energije kojih će uvelike ovisiti igra dviju velikih momčadi koje će se na velškom Nacionalnom stadionu boriti za prestižni trofej. Dakle: Mandžukić ili Modrić? "Juventus" ili "Real"? Večerašnja će utakmica u gradu na obalama Tigrova zaljeva u svakom slučaju promijeniti hrvatsku nogometnu povijest. Pobijedi li "Real", Luka Modrić postat će prvi Hrvat s tri titule europskoga prvaka, pobijedi li "Juventus", Mario će postati prvi Hrvat koji je naslov prvaka Europe osvajao s dva različita kluba. I još nešto, Hrvatska će petu godinu za redom imati osvajača Lige prvaka. Baš je Supermario 2013. godine s "Bayernom" otvorio seriju senzacionalnih ostvarenja hrvatskih nogometaša (i postigao pogodak u londonskom finalu), godinu dana kasnije Modrić je s "Realom" u Lisabonu otišao do kraja, prije dvije godine to isto učinio Ivan Rakitić s "Barcelonom" u Berlinu, a Modrić ponovio uspjeh s "kraljevskom momčadi" lani u Milanu.

Duodecima

Madrižani sanjaju Duodecimu. Dvanaesti naslov najbolje momčadi Staroga kontinenta. I podvig koji u Ligi prvaka nitko nije uspio ostvariti. Otkako je 1992. godine oformljena Liga prvaka nitko nije uspio obraniti naslov. U nekadašnjem Kupu prvaka to je uspjelo samo "Milanu" 1989. i 1990. godine. Zinedine Zidane ima silan motiv. Kao igrač "Juventusa" u amsterdamskom finalu 1998. godine izgubio je od "Reala" za koji je pobjedonosni pogodak postigao Predrag Mijatović, a za "kraljevsku momčad" zaigrao i Davor Šuker.

– Trenuci poput poraza u Amsterdamu su teški, ali su dio nogometne karijere i moraš ih prihvatiti i krenuti dalje. U svakoj karijeri ima lijepih i ružnih trenutaka. Sretan sam jer sam kasnije u dresu "Reala" osvojio Ligu prvaka, prošle godine i kao trener – kaže Zidane, koji je s "Realom" u Cardiff stigao kao apsolutni favorit. Ne samo zbog silne individualne klase u svlačionici "kraljevske momčadi", već i zbog povijesnih činjenica o pobjedničkom mentalitetu Madrižana i gubitničkoj karmi Torineza. "Juve" je, dakle, dvaput bio europski prvak (1985., 1996.), ali je šest puta gubio finalne utakmice. Više od bilo kojeg drugog kluba. "Real" je pak igrao četrnaest finala i pobijedio čak jedanaest, uključujući i svih pet finala Lige prvaka.

Hrvatski protagonisti? O Modriću ne treba trošiti riječi, bez Luke je igra "Reala" nezamisliva. Njegovi graciozni pokreti, nogometna mašta i geometrija od vitalne su važnosti za Zidaneovu momčad. Koliko god silan bio golgeterski doprinos velikoga Cristiana Ronalda. Lani je na San Siru dotaknuo zvijezde, večeras može otići u – vječnost.

Supermario

Mandžukić? Supermario je ove sezone krvario za "Juventus". Katkad doslovno. Massimiliano Allegri ga je od golgetera pretvorio u »ratnika« uzduž graničnih linija igrališta. Češće na svojoj, nego na protivničkoj polovici. U službi momčadi, naravno. Za navijače "Juventusa" on je Bog, za protivnike "crna mačka". Mandžukićev neustrašiv gard postao je sinonim "Juventusova" pohoda europskim travnjacima ove sezone. Pored Supermarija nije se naigrao čak niti Lionel Messi. Za golove ga ne pitajte, nije ih se nazabijao ove sezone, ali… Neće žaliti za njima ako večeras u Cardiffu još jednom podigne srebrni pehar s "velikim ušima". Mandži je, uostalom, momčad uvijek bila i ostala na prvom mjestu. Hrvatske novinare u Cardiffu brine jedino njegova narav. Prije četiri godine na Wembleyju nije bio raspoložen za izjave poslije jedne od najvećih utakmica u svojoj karijeri. Zašto? Zato što je silno bio ljut na jednog talijanskog kolegu zbog jednog izmišljenog intervjua koji su, ne znajući da je izmišljen, prenijeli hrvatski portali… S Mandžom nikad ne znaš. S njim je već odavno sve – lutrija!

Mandžukićev bivši suigrač u "Juventusu", Patrice Evra, puno zna o njegovom temperamentu i karakteru. I nije slučajno u videu podrške svojim "juventinima" ovako motivirao Supermarija:

– Nemojte mu dati jesti cijeli tjedan, želim da bude u "No good" stanju, ljutit poput ratnika…

Lako za hrvatske novinare, ali što će biti s "Realom" ako se Mandžo naljuti…

(Marko CVIJANOVIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter