Jutarnjom projekcijom počeo Motovun film festival

(J. PREKALJ)
(J. PREKALJ)

Jutarnjom projekcijom američkog filma "Daj mi robu" u Kinu Bauer u subotu je počeo 16. Motovunski filmski festival, a navečer će se održati svečanost otvorenja. Za dnevnog svjetla, Motovun je izgledao kao da se tek priprema za festivalsku špicu: gužve nije bilo, viđalo se čak i "obične" turiste, festivalsko osoblje još je montiralo festivalsku infrastrukturu, a filmske su projekcije tekle glatko i uz solidnu posjećenost.

Većina dnevnih nefilmskih programa, poput tribina, okruglih stolova, pressica i sličnog, starta tek sutra. Velike dnevne vrućine svakako su usporile pokretljivost svakoga tko se tijekom dana našao u Motovunu, bilo kao član festivalskog osoblja, kao festivalski gost, novinar ili posjetitelj odnosno filmoljubac.

Početak ovogodišnjeg festivala odskočio je od petnaestgodišnje rutine izostankom uobičajene najavne konferencije za novinare. "Malo je novinara na to dolazilo, ispadalo je to kao neki pressing, pa smo tu najavnu pressicu odlučili ovaj put ukinuti", kazao je direktor Festivala Igor Mirković, koji je, međutim, na raspolaganju svakom zainteresiranom novinaru za svaku relevantnu informaciju.

A za 16. Motovunski filmski festival relevantne su sljedeće informacije: u programu je 90 filmova raspoređenih u ukupno 70 projekcija, pet koncerata romske glazbe i niz popratnih događanja. Posebni popratni program ovogodišnjeg festivala od milja je nazvan "Motovun mala mahala", a posvećen je Romima kao najbrojnijoj, ali i najzapostavljenijoj europskoj nacionalnoj manjini. Dvadesetak filmova u festivalskom programu posvećeno je upravo Romima, ili su im autori Romi. Atraktivni koncerti romske glazbe neće biti samo noćni, već će se glazbenici pojavljivati i u spontanim nastupim tijekom dana, a na nedjeljnom okruglom stolu "Rom ili Cigan? razbijanje predrasuda" sudjelovat će u službeni predstavnici Roma u Saboru te čelnici njihovih udruga. Od nedjelje počinje i predstavljanje festivalskih gostiju, a od najavljenih već su stigli redatelji dokumentarca o ruskoj feminističkoj punk skupini Pussy Riot, kao i ekipa filma "Zamisli" čijom je projekcijom, uz posebnu naraciju za slijepe, svečano otvoren filmski program u Kinu Trg. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter