Jutarnji infarkt opasniji od vecernjeg

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jutarnji infarkt opasniji je od vecernjeg, prema istraživanju koje je na internetu objavio casopis Heart Journal, britanske tvrtke British Medical Journal.

Odavna je poznato da cirkadijalni ritmovi, biološki ritam unutar 24 sata, utjece na nekoliko kardiovaskularnih procesa poput krvnog tlaka, srcanog ritma ili sklonost srcanom udaru koji se cešce dogadaju kada se budimo.

Madridski znanstvenici na celu s dr. Borjom Ibanezom iz Nacionalnog centra za kardiovaskularna istraživanja (CNIC) pokušali su odrediti djelovanje vremena napada na štetu koju on stvara i precizno na obim tkiva koje odumire produljenim prekidom dotoka krvi.

Kako bi to izmjerili, pratili su razinu jednog enzima u krvi kod 811 pacijenta na srcanom odjelu bolnice San Carlos u Madridu izmedu 2003. i 2009.

Pacijenti kojima je veci dio tkiva bio uništen, što je teže za oboljelu osobu, bili su oni koji su doživjeli infarkt izmedu 6 ujutro i podneva i njihove razine enzima bile su više za 21 posto od pacijenata koji su srcani udar imali izmedu 18 i ponoci.

Od 811 pacijenata, 269 je imalo udar izmedu 6 ujutro i podneva, 240 izmedu podneva i 18, 161 izmedu 18 i ponoci, a 141 izmedu ponoci i 6 ujutro.

Znanstvenici drže da bi ti rezultati, ako se potvrde, mogli pomoci u ucinkovitijim lijecenjima.


Podijeli: Facebook Twiter