Justin Gatlin bit će sprinterska zvijezda Hanžeka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Glavna sprinterska zvijezda 63. Hanžekovićevog memorijala bit će, svakako, Amerikanac Justin Gatlin. Gatlin je zabljesnuo na Olimpijskim igrama u Ateni 2004., pobijedivši na 100 metara sa 9.85, ispred Francisa Obikwelua i Mauricea Greenea.

Sljedećeg ljeta na Svjetskom prvenstvu u Helsinkiju pobijedio je i na 100 (9.88) i na 200 metara (20.04), što je prije njega uspjelo samo Greeneu u Sevilli 1999., a nakon njega još i Tysonu Gayu u Osaki 2007. te Usainu Boltu u Berlinu 2009. i Moskvi 2013.

Sezonu 2006. godine otvorio je svjetskim rekordom na 100 metara - 9.77 u Dohi - no taj mu je rekord naknadno poništen zbog pozitivnog dopinškog nalaza, koji mu je priskrbio i četverogodišnju suspenziju.

Okušao se Gatlin, u međuvremenu, i u američkom nogometu, no ipak nije otišao u NHL momčad Tampa Bay Buccaneersa. Treneri su, naime, u njemu vidjeli "tek običnog trkača". Shvatio je to i on, pa se pripremao za povratak atletici. Na atletsku stazu vratio se 2010., da bi na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. sa 9.79 osvojio brončano odličje na 100 metara, u jedinoj utrci u povijesti u kojoj su čak trojica sprintera 'stotku' trčala brže od 9.80.

U lipnju 2013. na mitingu Dijamantne lige u Rimu pobijedio je Bolta i nametnuo mu se kao glavni suparnik na Svjetskom prvenstvu u Moskvi. To se pokazalo točnim u finalima i na 100 i na 4x100 metara u ruskoj prijestolnici. U obje utrke Gatlin je na cilj stigao odmah iza svjetskog rekordera.

Na ovogodišnjem 'Hanžeku' Gatlin će imati suparnike u Isiahu Youngu (SAD), Mikeu Rodgersu (SAD), Kemaru Bailey-Coleu (JAM), Jacquesu Harveyu (JAM), Harryju Aikines-Aryeeteyju (VBr) i Jasonu Rogersu (SKN). (Hina)

Na Hanžeku i svjetska prvakinja Milcah Chemos Cheywa

Na Hanžekovićevom memorijalu ove će se godine prvi put održati utrka atletičarki na 3.000 metara sa zaprekama, a nastupit će i aktualna svjetska prvakinja Kenijka Milcah Chemos Cheywu.

Cheywa je počela trčati kao novakinja policijske škole, u početku na 800 i 1.500 metara. No, već na kenijskim kvalifikacijama za Olimpijske igre 2008. shvatila je da to nisu njezine prave discipline. Na stadionu Mladosti Milcah će trčati protiv srebrne iz Moskve Lidye Chepkirui (KEN) i četvrtoplasirane Hiwot Ayalew (ETI), a na stazi će biti još i Ancuta Bobocel (RUM), Beverly Ramos (PUR), El Ouali Alami Salima (MAR), Daisy Chepkemei (KEN), Birtukan Fente Alemu (ETI). (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter