JustBe festival ovaj vikend u Motovunu

Plakat festivala
Plakat festivala

Od petka do nedjelje (5. - 7. listopada) u Motovunu će se održati drugi JustBe festival na kojem će nastupiti Vlatko Stefanovski, Tamara Obrovac, Mad Professor and Sister Audrey i brojni drugi izvođači, a novac od ulaznica i proizvoda namijenjen je stvaranju centra čiji je cilj osvješćivanje i pomaganje ugroženih društvenih skupina, s naglaskom na prevenciju nasilja nad djecom. Održat će se i radionice i predavanja jer ovaj festival okuplja glazbenike, umjetnike, učitelje, terapeute...

Koncerti se održavaju na motovunskoj placi, službeno otvaranje je u petak u 19 sati s Tribal Jam Orchestrom, grupnom meditacijom te planetarnim gongom. U 20 sati nastupaju Le Zbor, sat vremena kasnije Putokazi, a u 22 sata Tamara Obrovac i Transhistria Ensemble. U subotu prvi su na redu Zoster u 20 sati, u 22 sata Mad Professor and Sister Audrey, a u ponoć nastupaju Roots Daughters. U nedjelju su na redu Tribal Jam Orchestra u 22 sata, potom Duo Arkul u 21.30, a Vlatko Stefanovski Trio nastupa u 22.30. Na placi će se u subotu u 15 sati održati predavanje o energetskom iscjeljivanju, u 16.30 o tantri pet elemenata te promocija knjige "Tajna 5 elemenata" te u 18.30 o holističkom zdravlju i vedama. U nedjelju će se od 15 do 18 održati četiri predavanja - svakih sat vremena - o fitoaromaterapiji, zatim na temu "Jedno sa životom", aura somi te na temu "Zagrljaj je jezik srca".

Osim place postoji i garden stage, odnosno vrt s dvije lijepe palme iza glavnog trga, gdje će se održati druženje uz vatru, čilanje, jam sessioni i improvizacije, i to već prvu večer. Drugi dan od 16 do 18 tu će se održati jam sessioni te bubnjarski krug predvođen Tribal Jam Orchestrom. U 18.30 na redu je radionica afričkog plesa i plesne improvizacije. U nedjelju od 16 do 18.30 održat će se healing circle i meditacija zvukom uz Tribal Jam Orchestra, a slijedi radionica holističkog plesa. Također, u subotu i nedjelju od 16 do 20 na programu su radionice za djecu, joga za sve uzraste te tretmani i savjetovanja energetskog iscjeljivanja s certificiranim iscjeliteljima. Na štandovima će biti izloženi ekološki i organski proizvodi gdje će izlagači savjetovati kako se zdravo hraniti i zdravo živjeti.

Kao najjača glazbena imena organizatorica Alida Del Bianco iz udruge Jedna ljubav očekivano ističe Tamaru Obrovac i Vlatka Stefanovskog. "Stefanovski je drugačija vrsta glazbenika, koji je kroz svoju karijeru 'dodirnuo' mnoge od nas, pa bih možda ipak njega stavila na vrh ljestvice, a Tamaru kao njegovu 'pratilju', ali zapravo bih ih stavila na isto mjesto", kaže Del Bianco. Tu su i još neki, poput Mad Professora i Sister Audrey koji nude nešto drugačije.

- Mad Professor je najpoznatiji producent u reggae svijetu, već 30 godina na vrhuncu, kao producent i kao glazbenik. Radio je s mnogim poznatim imenima poput Massive Attacka, Sade Adu i svim reggae umjetnicima koji su kasnije postali poznati. Ako bismo gledali globalno i svjetski, onda bi on zaista bio zvijezda broj 1, ali možda ne toliko poznat na našim prostorima", kaže ona.

Del Bianco za sebe kaže da se bavi iscjeljivanjem i različitim alternativnim metodama, a od gostiju festivala koji nisu iz svijeta glazbe ističe Igora Cvetkovića koji dolazi čak iz Indije, a koji će govoriti o holističkom zdravlju i vedama. "On je liječnik ayurvede te se bavi i drugim metodama iscjeljivanja, vrlo je cjelovit, poseban iscjelitelj i predavač. Vjerujem da će njegovo predavanje biti jako zanimljivo", najavljuje Del Bianco.

- Željela sam da se sastanu alternativni iscjelitelji različitim metodama, a ima jako puno metoda koje pomažu. Da svi zajedno pridonosimo tome da se ljudima otvori svijest, da se otvori možda jedan alternativni pristup, od zdrave hrane, joge i osvješćivanja tijela pa onda i duha, tako da je tu npr. zastupljeno i iscjeljivanje zvukom, zato nam je moto cijelog festivala tijelo-um-duh, priča nam organizatorica.

Festival ima humanitarni karakter te je namjera od prodaje ulaznica u Puli otvoriti centar u kojem bi se prvenstveno radilo na prevenciji nasilja. "Ne toliko pomaganjem ljudima koji su žrtve ili koji su prošli kroz neke krizne situacije, već organiziranjem radionica i predavanja o temama kako postati tolerantniji i kako se vrlo lako može izaći iz tog kruga nasilja, bez obzira je li to u obitelji, školama, na ulicama ili općenito u društvu. Dakle, bit je osvješćivanje i prevencija nasilja, pogotovo nad djecom", objašnjava Del Bianco. Planirano je da novi centar bude u Puli jer tu njihova udruga ima sjedište i taj centar zapravo već postoji, ali je virtualan. Zato od sredstava koje prikupe ovim festivalom računaju da će otvoriti pravi centar koji će imati otvorena vrata, gdje će terapeuti održavati različita predavanja i radionice, gdje će svatko moći doći bez obzira na to može li si financijski priuštiti.

- To će biti centar gdje će se svi moći uključiti i djelovati, terapeuti i odgajatelji. S tim u skladu ćemo imati i u Motovunu, za vrijeme festivala, radionice za djecu. Kao terapeuti i umjetnici udružili smo se u ovu našu udrugu pa želimo da se svi povežemo i djelujemo da se naše društvo osvijesti, da bude pravednije, da pomažemo jedni drugima i da koračamo u pravcu koji nije pravac agresije, nasilja i zavisti prema drugima, kaže ona.

- Ovo je festival za nas, za naše ljude, želimo djelovati u ovom društvu, nismo toliko orijentirani na turiste ili ljude izvana, odgovara Del Bianco na naše pitanje kako to manifestaciju organiziraju sada, u jesen.

- Festival se prošle godine rodio u Motovunu zbog energetskog utjecaja. Motovun se nalazi na sjecištu zmajevih linija koje vrlo pozitivno djeluju na zdravlje i na zajednicu općenito. Također i zbog njegove ljepote, ali i pozicije jer je u centru Istre pa se lako dođe do njega, a i gosti iz cijele Hrvatske najavili su nam da će doći na festival. Motovun nam je otvorio vrata, ljudima u Općini se ideja svidjela i postali su naši pokrovitelji, dali su nam da koristimo njihove prostore. Vjerujem da je ovo tek početak, poručuje Del Bianco. (Mladen RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter