JustBe Festival: Malo publike, ali lijep provod

Manifestaciju je otvorio zagrebački Tribal Jam Orchestra
Manifestaciju je otvorio zagrebački Tribal Jam Orchestra

Visoke cijene karata, recesija, mistificirana najava festivala ili nešto treće mogli su biti razlozi slabe posjećenosti drugog motovunskog JustBe Festivala, ali oni koji su došli lijepo su se zabavili.

Atmosfera ispod motovunskog kampanila bila dobra, a i glazbeni gosti prve večeri bili su reprezentativni: odličan zagrebački Tribal Jam Orchestra, Mojca Morya Malek, lezbopunkerski nastup Le Zbora, nikad zaboravljeni Putokazi i za kraj Tamara Obrovac i bend Transhistria.

Dakle, odličan repertoar u kojem je uživala malobrojna publika, ali to ne znači da muzikanti nisu dali sve od sebe. Posebno su upečatljive bile feministice iz Le Zbora čiji bismo nastup, osobito pjesme nazovimo je "Riječke kečke", mogli s pravom nazvati avangardnim. Doduše, nemojte voditi djecu na njihov koncert, ali ako mogu biti vulgarni letovci zašto ne bi bile i ove djevojke. U šatoru koji je iz predostrožnosti i zbog pogrešne meteorološke prognoze bio podignut plesalo se do kasno u noć, makar je kasnije zabava prebačena u vrt iza trga, ali to nije bilo jedino što se nudilo.

Prigodno postavljen ugostiteljski objekt nudio je široku lepezu pića i ića, ali ono što je nama zapalo za oko bili su štandovi s ekološkim i organskim domaćim proizvodima što je i cilj ovog mladog festivala - propagirati održivi razvoj, ekologiju, permakulturu i zdravu prehranu. Tako je primjerice pulski obrt Walter i Lili nudio zdravu čokoladu koja se preporučuje dijabetičarima, jer je umjesto šećerom zaslađena ekstraktom stevije. Vino domaćih sorti žitarice, maslinovo i lavandino eterično ulje nudila je Farma Geja iz Šverki smještenih u zaleđu Umaga koja inače na svom imanju nudi također asortiman isključivo sezonskog povrća proizvedenog na organski način.

Festival je na glavnom motovunskom trgu otvoren grupnom meditacijom gongom što je trebalo pozitivno djelovati na duhovno stanje samih posjetitelja, a valja podsjetiti čitateljstvo da je ovaj festival humanitarnog karaktera odnosno prikupljaju se sredstva za osnivanje centra za prevenciju nasilja nad djecom. Manifestaciju organizira udruga Jedna ljubav čija je predsjednica Alida Del Bianco koja vjeruje da će manifestacija prerasti početne probleme s posjećenošću odnosno da će se uloženi veliki trud povratiti.(Napisao A. DAGOSTIN, snimila J. PREKALJ)

 


Podijeli: Facebook Twiter