Just be festival: Malo ljudi, ali dobra zabava

Vlatko Stefanovski trio
Vlatko Stefanovski trio

Nastupom legendarnog makedonskog kantautora i bivšeg gitarista sastava Leb i sol Vlatka Stefanovskog završio je u nedjelju na motovunskom placu drugi Just be festival koji je ugostio brojna poznata imena glazbene scene.

Doduše, publike je bilo mnogo manje od očekivanog, ali je zato atmosfera tijekom sva tri dana festivala bila na visini. Nedjeljni glazbeni program otvorio je deveteročlani Tribal Jam Orchestra, slijedio je zanimljivi Duo Arkul iz Mostara. I tijekom dana se u vrtu iza trga održavala meditacija zvukom, kao i radionice holističkog plesa.

Tijekom subote i nedjelje održane su dječje radionice, radionice joge, radionica afričkog plesa i plesne improvizacije, predavanja o energetskom iscjeljivanju, o holističkom zdravlju, travarstvu, tantri itd. Subotnji večernji glazbeni program otvorio je mostarski reggae bend Zoster, a zatim se na binu popeo svjetski poznati gvajanski dub producent Mad Professor te kantautorica Sister Audrey te za kraj pulsko-ljubljanski ženski DJ duo Roots Daughters. Bili su izvrsni.

Petak je također ponudio niz istaknutih glazbenih lica: zagrebački Tribal Jam Orchestra, Mojca Morya Malek, Le Zbor, nikad zaboravljeni Putokazi i za kraj Tamara Obrovac i bend Transhistria. Dakle, odličan repertoar u kojem je uživala malobrojna publika, ali to ne znači da glazbenici  nisu dali sve od sebe. Posebno su upečatljive bile feministice iz Le Zbora čiji bismo nastup, osobito pjesme nazovimo je "Riječke kečke", mogli s pravom nazvati avangardnim. Program je vodila nenadmašna Roberta Razzi.

Prigodno postavljen ugostiteljski objekt nudio je široku lepezu pića i ića, ali ono što je nama zapalo za oko bili su štandovi s ekološkim i organskim domaćim proizvodima što je i cilj ovog mladog festivala - propagirati održivi razvoj, ekologiju, permakulturu i zdravu prehranu. Tako je primjerice pulski obrt Walter i Lili nudio zdravu čokoladu koja se preporučuje dijabetičarima, jer je umjesto šećerom zaslađena ekstraktom stevije. Vino domaćih sorti žitarice, maslinovo i lavandino eterično ulje nudila je Farma Geja iz Šverki smještenih u zaleđu Umaga koja inače na svom imanju nudi također asortiman isključivo sezonskog povrća proizvedenog na organski način.

Festival je na glavnom motovunskom trgu otvoren grupnom meditacijom gongom što je trebalo pozitivno djelovati na duhovno stanje samih posjetitelja, a valja podsjetiti čitateljstvo da je ovaj festival humanitarnog karaktera odnosno prikupljaju se sredstva za osnivanje centra za prevenciju nasilja nad djecom. Manifestaciju organizira udruga Jedna ljubav čija je predsjednica Alida Del Bianco koja vjeruje da će manifestacija prerasti početne probleme s posjećenošću odnosno da će se uloženi veliki trud povratiti. (Napisao i snimio Anđelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter