Juršići: Održana 8. smotra istarskog tovara

Smotra tovara u Juršićima (Manuel ANGELINI)
Smotra tovara u Juršićima (Manuel ANGELINI)

Smotra istarskog tovara, manifestacija koja već osmu godinu promovira uzgoj i proizvodnju mesa istarskog magarca, održala se u subotu u Juršićima. Privukla je veliki broj zaljubljenika u ovu tvrdoglavu životinju, koja je do prije nekoliko godina bila na granici izumiranja.

Udruga "Istrijanski tovar" koja zastupa uzgajivače na području cijele Istre, počela je s promocijom magarećeg mesa. Zahvaljujući njoj, broj jedinki ove posebne vrste magarca raste, a Smotra već četvrtu godinu ima državni karakter. Subotnja je manifestacija, stoga, posjetiteljima ponudila i jela od pulića, koja su, uz profesora kuharstva Ljudevita Sabu i učenike drugog razreda pulske Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu, pripremali novinari Glasa Istre, TV Nove i Radio Pule.

- U šugo smo stavili svega, kapule, češnjaka, mrkvice i celera, malo šalše i lovora, obavezno. Ubacili smo i žlicu pešta, a vino ćemo staviti tek na kraju. Pustit ćemo da se kuha sat i pol. Kod kuhanja pulića preporučljivo je se da se sol stavi tek na kraju, da meso ne bude žilavo, rekla je Vesna Petrović Foškera s TV Nove, koja je kuhala u paru s novinarom Zoranom Oljačom.

Šugo prema vlastitim receptima pripremali su i novinari Glasa Istre Davor Šišović i Silva Bodlaj Ivašić te Tatjana Kaštelan i Dorina Trikvicki s Radija Pule. Interes posjetitelja bio je vrlo velik pa su fuži, palenta ili far u kombinaciji s magarećim šugom nestali u kratkom roku. Bilo je tu i pečenja od pulića i mlijeka od tovarice, za koje se smatra da vrlo dobro utječe na zdravlje, posebice kod djece.

Na smotri su predstavljena su i ocijenjena 32 grla koja je dovelo 14 istarskih uzgajivača, članova udruge "Istrijanski tovar".

Osim Općine Svetvinčenat, koja svake godine sudjeluje u organizaciji ove smotre, uzgoj istarskog magarca podržava i Istarska županija, u čije ime je manifestaciju posjetio pročelnik za poljoprivredu Milan Antolović.

Korištenjem programa prekogranične suradnje IPA Slovenija - Hrvatska, otvorit ćemo centar za reprodukciju na Gortanovom brijegu, a jedna od životinja bit će i istarski tovar. Istra će imati još više uzgajivača, a koristit će se model kao s boškarinom, rekao je Antolović.

Posjetitelji su, osim istarskih suvenira i specijaliteta, mogli kupiti i kremu i sapun od magarećeg mlijeka te poslušati predavanje o njegovim blagodatima koje je održao profesor Ante Ivanković s Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Na kraju smotre održana je zabavna trka na tovarima od crkve do groblja. Najbolji je bio Mario Gašparini koji je jahao na magarici Đeni. Drugi je došao Feručo Pekica na Zorzu, a treći Antonio Radin na Brščički.

Tovarica Kleofilija šampionka izložbe

Na Smotri istarskog tovara proglašeni su najljepši magarci i simbolično nagrađeni njihovi uzgajivači. Šampionkom izložbe proglašena je Kleofilija Milana Poropata. U kategoriji pulića prvo mjesto osvojio je Markus Antonia Radina. Perla Marija Pauletića proglašena je najljepšom magaricom, a Miško Borisa Orlića najljepšim magarcem u kategoriji do tri godine. U kategoriji grla starijih od tri godine, prvo su mjesto osvojili Mora iz Kaznionice Valtura i Moro Danila Pištana. (Ana ŠIMIĆ; snimio Manuel ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter