Jurišic "utopio" Glavaševe pomagace

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Splitski poduzetnik Srecko Jurišic nagodio se s USKOK-om i priznao da je sudjelovao u širokoj akciji u kojoj se sa 700 tisuca eura trebalo promijeniti presudu kojom je Branimir Glavaš osuden zbog ratnih zlocina nad srpskim civilima pocinjenih 1991. godina u Osijeku.

Temeljem izjave prema kojoj Jurišic priznaje da se s poduzetnikom Dragom Tadicem, saborskim zastupnikom Ivanom Drmicem i ostalima udružio kako bi protuzakonito posredovao na neimenovane suce Vrhovnog suda ne bi li se promijenila presuda Glavašu, Optužno vijece zagrebackog Županijskog suda donijelo je presudu prema kojoj je Jurišic osuden na dvije godine zatvora uvjetno, na rok kušnje od pet godina. Uz to, Jurišic državnom proracunu mora predati 70.000 eura namijenjenih kaznenom djelu, a koje su mu predali Ivan Drmic i Glavaševa prijateljica Sanja Marketic.

- U smislu utvrdivanja krivnje ostalih okrivljenika, ova presuda ima veliki utjecaj jer se svakako može koristiti kao dokaz, kazao je zamjenik ravnatelja USKOK-a Tonci Petkovic.

Obrane drugih okrivljenika iznenadene su ovom nagodbom, jer su tek a sjednici Optužnog vijeca saznali za nju. Nadali su se da ce možda sud odbaciti optužnicu ili je vratiti na doradu Uskoku jer su smatrali da cilj optuženika eventualno bio dati mito, pri cemu bi sve ono što su do tad napravili bile pripremne radnje a koje za kazneno djelo mita nisu kažnjive.

- Ovo je veliko iznenadenje i žao mi je da nam se stalno iza leda pojavljuju ljudi koji USKOK-ukoku priznaju stvari što nemaju veze s kaznenim djelom, rekla nam je braniteljica Drage Tadica, zagrebacka odvjetnica Jadranka Slokovic.

Premda je Jurišic postigao nagodbu s Uskokom, optužnica još nije pravomocna, vec ce o njenoj valjanosti optužno vijece raspravljati za deset dana. (S. ABRAMOV/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter