Juriš na Sutlicevu fotelju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Glavni ravnatelj HRT-a Vanja Sutlic kazneno je prijavljen zbog zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju. Prijavu su podnijele anonimne osobe koje se nazivaju "novinari Hrvatske radiotelevizije", a napisana je na temelju nalaza službenog HRT-ovog revizora, koji je u razdoblju od 1999. do 2008. godine utvrdio niz nepravilnosti u poslovanju HRT-a ukljucujuci i lažno prikazivanje dobiti.

U prijavi se Sutlica optužuje za sve i svašta u gospodarskom poslovanju. Sve su to podnositelji prijave pronašli u revizijskom izvješcu tvrtke BDO Revizije Zagreb, koja je napravila reviziju HRT-ovog poslovanja za razdoblje od devet godina.

Doista, navedene optužbe i proizlaze iz revizorskog izvješca, ali ne na nacin da se kroz samo izvješce proziva Sutlica kao krivca, vec uglavnom po zapovjednoj odgovornosti kao "kapetana prisavskog broda". Možda najozbiljnije optužbe odnose se na lažiranje dobiti. Za 2008. godinu HRT je prikazao 133 tisuce kuna dobiti, umjesto 68 milijuna kuna gubitka, a takva praksa preuzeta je iz ranijih godina.

Prilicno je žalosno što revizori u svom izvješcu moraju preporuciti HRT-u da se pridržava Zakona o javnoj nabavi kad nabavlja robe i usluge te da ne dijeli nabavke istovrsnih roba na mnogo manje vrijednih nabava da bi se izbjeglo raspisivanje javnih natjecaja. Ta se opaska revizora posebno odnosi na 2006. godinu u kojoj se za više od 50 posto povecao broj nabava izravnim ugovaranjem.

HRT-u se preporuca i da se pridržava Opceg poreznog zakona i pripadajucih pravilnika jer je u 2005. i 2006. godini isplatio gotovo 20 milijuna kuna otpremnina, a da nije obracunao i isplatio poreze i doprinose. Samo za 2005. godinu manje iskazane porezne obveze na otpremninama iznose približno 10 milijuna kuna, a zbog zakašnjelog obracuna poreza na autorska prava propušteno je uplatiti sedam milijuna kuna u proracun.

Medu zanimljivijim stavkama u revizorskom izvješcu jest i više od dva milijuna kuna naplacenih odvjetnickih troškova za koje HRT nema opravdanje. Revizori navode da su to vjerojatno nenaplaceni troškovi iz prethodne godine nastali u prisilnoj naplati potraživanja televizijske pristojbe.

Ono što se Sutlicu može izravno predbaciti jest odluka ravnateljstva kojom su ukinute rezervacije od 29 milijuna kuna koje je nametnula Porezna uprava, zbog cega je za taj iznos pogrešno uvecana dobit HRT-a za 2008. godinu. Takoder, protiv HRT-a se vode i sudski troškovi s traženom odštetom od 105 milijuna kuna, a u 2008. godini ukinute su bilo kakve rezervacije za potencijalne tužbe.

Glasnogovornik HRT-a Janos Romer kazao nam je da može potvrditi da je i ured glavnog ravnatelja zaprimio tu anonimnu prijavu te je ista odmah proslijedena Državnom odvjetništvu s molbom za dodatnu pozornost i hitnost u rješavanju. Pritom Romer podsjeca da je poslovanje Hrvatske radiotelevizije redovito kontroliraju cak tri revizije (interna, komercijalna i državna) te opetuje da su njezina vrata uvijek otvorena svim inspekcijama i državnim institucijama koje ju kontroliraju. Sam glavni ravnatelj HRT-a Vanja Sutlic kratko je porucio: "Najbolji odgovor na anonimnu prijavu je brza reakcija nadležnih tijela."

Do predsjednika saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Nenada Stazica prijava do jucer još nije stigla. Predsjednik Programskog vijeca HRT-a ?uro Popijac nam je pak kazao da vijece u ovom trenutku nije adresa za slanje kaznenih prijava. "Uloga vijeca nije ni da sudi, ni da istražuje. Za to postoje nadležna tijela", kazao nam je Popijac.


Podijeli: Facebook Twiter