Jurij Norštejn dobitnik Nagrade za životno djelo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Proslavljeni ruski autor animiranih filmova Jurij Norštejn dobitnik je Nagrade za životno djelo ovogodišnjeg Animafesta, koja će mu biti dodijeljena 3. lipnja na svečanom otvorenju kratkometražnog izdanja tog svjetskog festivala animiranog filma, objavljeno je na internet stranicama festivala.

Na otvorenju će se uručiti i Animafestova Nagrada za izniman doprinos proučavanju animiranog filma, koju je ove godine dobio kanadski producent, redatelj, filmski teoretičar i kritičar Marcel Jean, umjetnički ravnatelj Međunarodnog festivala animiranog filma Annecy. Jedan od najslavnijih svjetskih animatora Jurij Borisovič Norštejn (1941). snimio je u okviru Sojuzmultifilma pedesetak filmova. Prvi samostalan uradak bio mu je "Lisica i zec" (1973.), potom je režirao "Čaplju i ždrala" (1974.) i "Ježića u magli" (1975). Za sve te filmove nagrađivan je na svjetskim festivalima, a njegovu "Bajku nad bajkama" (1979.) animatori i kritičari 1984. i 2002. proglasili su najvećim animiranim filmom svih vremena. Taj je film najdojmljivije objedinio sve ono što obilježava njegove radove - snolik svijet zagonetnih zbivanja, reminiscencija, atmosferski pogođeni prizori.

O nagradama je odlučivalo Animafestovo vijeće u kojemu su Darko Kreč, Vesna Dovniković, Pavao Štalter, Nikica Gilić, Marko Meštrović, Željko Sarić i Milan Blažeković. Natječaj za konkurenciju 24. Animafesta, koji će se održati od 3. do 8. lipnja, otvoren je do 1. veljače. Kratkometražni uratci u trajanju do 30 minuta koji su završeni nakon 1. siječnja 2012., prijavljuju se u kategorije Veliko natjecanje, Studentsko natjecanje, Natjecanje namjenskih filmova i Natjecanje filmova za djecu.

Tijekom 42-godišnje povijesti, Animafest je ugostio različite oblike i formate animacije, pruživši teorijsku i povijesnu perspektivu o animaciji kroz niz pojedinačnih predavanja. Ove će godine, s ciljem stvaranja sinergije teorijskog i praktičnog diskursa, kao i razmjene između autora i znanstvenika, organizirati prvi Međunarodni znanstveni skup "Animafest Scanner 2014".

Skup će se održati 4. i 5. lipnja te se međunarodne filmske i medijske znanstvenike poziva da predstave najnovija otkrića s područja animacije. Tijekom dvodnevnog događanja, festivalski gosti, autori, organizatori ostalih festivala, producenti, stručnjaci i znanstvenici razmjenjivat će ideje i stavove, a pratit će ga dodatne projekcije animiranih filmova, razgovori s umjetnicima i izložbe. Rok za prijavu na taj dio festivala je 28. veljače. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter