Jurica Pavičić novinar godine po izboru HND-a

Jurica Pavičić (Arhiva GI)
Jurica Pavičić (Arhiva GI)

Kolumnist Jutarnjeg lista Jurica Pavičić novinar je godine, odlučili su članovi Hrvatskog novinarskog društva (HND), a nagrada mu je dodijeljena danas na tradicionalnoj svečanosti u povodu Dana slobode medija.

Uz Pavičića za tu su nagradu bili nominirani i novinari Večernjeg lista Marinko Jurasić te HRT-ov Vlatko Grgurić. Glasovalo je 646 članova HND-a, Pavičić je dobio 226 glasova, Grgurić 213, a Jurasić 100 glasova. Nevažećih je bilo 107 listića.

- Ovo mi nije prva, ali mi je sigurno najdraža nagrada, jer je dobivena od kolega u anonimnoj anketi, s kvalitetnim suparnicima, rekao je Pavičić.

Posebno se zahvalio kolegama Boži V. Žigi, Zlatku Gallu, Mariju Bošnjaku i pokojnom Anđelku Hercegu.

Pavičić, prvo novinar Slobodne Dalmacije, potom dugogodišnji kolumnist Jutarnjeg lista, pasionirani je oštrooki i oštroumni filmski kritičar, scenarist, pisac nekoliko romana, zbirki pripovijedaka i knjiga eseja. Pavičić je renesansni um, odličnog širokog humanističkog obrazovanja i vrlo širokog interesa, lako govori, objašnjava i vješto polemizira, piše u obrazloženju nagrade.

Dodaje se da Pavičić, kad piše kolumne, svoje "Vijesti iz Liliputa", svestrano analizira fenomene, a mnoge njegove novinske kolumne su kraći eseji.

- Pavičić je na strani slabijih, poštenijih, tankoćutnijih naspram uzurpatora, beskrupuloznih, nasilnika, često i samozvanih moćnika, navodi se u obrazloženju koje je pročitano u Novinarskom domu.

Rečeno je da je Jurica Pavičić kozmopolit, ali je rijetko koji kolumnist toliko vezan za svoj grad, za Split, more i Mediteran kao zavičaj. U njegovim tekstovima ima i zdrave nostalgije za vremenima koja su za obične male ljude, liliputance, bila jednostavnija, lakša, poštenija, ljepša i radosnija.

To nije žal za prošlim u bilo kojem lošem ili nazadnjačkom smislu, nego žal za onim što je itekako vrijedilo u prošlosti, ali nije sačuvano, nego nepovratno nestaje. To je više utopija koja korespondira s plemenitom nostalgijom. U ovom našem današnjem dosta oskudnom, neobećavajućem, ne baš perspektivnom vremenu i Pavičićeve kolumne tematski se šire, pa su iz ranijih dominantno kulturoloških tema prešle u sociološko-političke, ističu u HND-u.

"Mitovi o vremenu kada smo svi radili", "Svi naši snovi su propali, što sad?", "Kako je Šimunić postao Torcidin idol?", "Skoplje danas - spoj Tuđmanove ideologije, Kerumovog ukusa i Sanaderovog koruptivnog modela", neki su od prošlogodišnjih Pavičićevih naslova. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter