Jurić: Pulsko savjetovalište Potrošača se ne gasi

Hana Jurić (B. PETROVIĆ)
Hana Jurić (B. PETROVIĆ)

Tajnika udruge Potrošač Željko Tomašić jučerašnjim je priopćenjem najavio gašenje svih hrvatskih savjetovališta za zaštitu potrošača (Osijek, Pula, Split i Zagreb), a čiji rad je bio do sada financiran od Vlade RH i Ministarstva gospodarstva.

Dodao je kako plaće radnika u savjetovalištima kasne, a savjetovalište Osijek se ugasilo i djelatnici su poslani na Zavod za zapošljavanje. Navodeći razlog toga Tomašić je poručio da je riječ o kašnjenju planiranog priljeva novca i uvjetovanju zvanja za savjetnike.

Je li tako i u pulskom savjetovalištu? Hana Jurić iz Društva za zaštitu potrošača Istre koja je ujedno voditeljica savjetovališta Pula veli da oni nisu pred gašenjem i da normalno rade.

- Natječaj za financiranje rada savjetovališta kasni dva mjeseca, zbog čega neki nisu rasporedili ranije dobiveni novac i za sadašnje razdoblje pa sada nemaju za plaće, a novac iz proračuna će dobiti samo ako ponovno budu izabrani na natječaju. Mi smo ranije štedjeli i nismo se doveli u nepriliku da ostanemo bez financijskih sredstava, odgovorila nam je Jurčić. Pojasnila je da je Ured za udruge raspisao natječaj za izbor savjetovališta 11. lipnja te da se do kolovoza očekuje izbor novih ili potvrdu postojećih.

- Mi kontinuirano radimo od 2006. godine te jedno smo od četiri savjetovališta u Hrvatskoj, a pokrivamo područje tri županije: Istarske, Primorsko-goranske i Ličko-senjske. Pored mene je u savjetovalištu zaposlena i tajnica Branka Aleksić, a zbog uvjetovanja zvanja za savjetnike ubuduće će doći do male promjene u radu našeg savjetovališta, najavila je Jurić te zaključila kako su im se u proteklih godinu dana najčešće obraćali građani koji su imali problema s ovrhama. (P. GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter