Juri žakan doveo turiste u Roc

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Vita, vita! Štampa naša gori gre"- najavio je daleke 1482. godine, Juri žakan, rocki ucenik ili dak, veseleci se hrvatskom tisku, pripremi prve hrvatske i južnoslavenske tiskane knjige, glagoljskog misala, vezanoj upravo uz Roc. Petsto i tridesetak godina kasnije, upravo je ovu povijesnu zanimljivost, mladi i kreativan tim, turisticki vodic Dean Prodan i vlasnica agencije DMC Istriana travel iz Vrha Zdenka Majcan, uklopio u turisticku ponudu Roca.

Kako to izgleda kad se Juri žakan vrati u Roc i povede turiste na putovanje u prošlost, u vrijeme kada su glagoljaši pisali povijest glagoljice, a vrsni majstori oslikavali crkvice freskama, na inicijativu Deana Prodana i uz podršku Turisticke zajednice Buzet, moglo je vidjeti pedesetak turistickih vodica iz Istarske i primorsko goranske županije.

- Na organizaciju edukativnog obilaska Roca, Aleje glagoljaša i Huma, ponukao me je tekst o turistickoj valorizaciji glagoljice objavljen u Glasu Istre.

Predsjednik Katedre Cakavskog sabora Roc Vladimir Pernic izjavio je tada da bi trebalo educirati i turisticke vodice koji vode ekskurzije jer mnogi od njih vrlo malo znaju o Aleji i suhoparno pricaju, te djeci ne znaju prenijeti magiju glagoljice i ovog ambijenta, pojasnio je Dean Prodan.

Svoje kolege, vodice iz istarskog i rijeckog podrucja, clanove udruga turistickih vodica Pule i Rijeke te predstavnike agencija, kroz Roc je proveo kostimiran.

Kostim Jurja žakna osmišljen je u suradnji sa Institutom za etnologiju i folkloristiku iz Zagreba, a novi program povezan uz glagoljicu "S Žaknom Jurjem kroz Roc, Aleju glagoljaša i Hum", pretežno je namijenjen ekskurzijama djece koje vrlo cesto pohode Roc i Hum. Cilj je da se na zanimljiviji nacin prezentira glagoljska ostavština.

Nedjeljni obilazak Roca, turisticki vodici zapoceli su kod Velih vrata, prošli su crkvice Sv. Roka s dva sloja fresaka iz XIV. i XV. stoljeca te Sv. Antuna u kojoj se na posvetnom križu nalazi urezan glagoljski abecedarij.

Razgledali repliku Guttenbergove knjigo-tiskarske preše, u Ateljeu Freska upoznali se sa, u hrvatskim okvirima jedinstvenim kulturno-turistickim projektom, "Rocka freskoslikarska radionica" kojeg su pokrenuli likovni umjetnik Hari Vidovic iz Roca i Istriana travel sa željom da u glagoljaškom Rocu ožive pricu o freskama i zidnom slikarstvu u Istri te je turistima predstave na jedan drugaciji nacin.



Prošli su potom spomen-kompleks Aleje glagoljaša koja je za tu priliku postala etno park. Na nekoliko obilježja docekali su ih proizvodaci domacih eko proizvoda, biske i proizvoda od tartufa. Svoj pohod putovima glagoljaša, turisticki vodici završili su u najmanjem gradu na svijetu i sami se u nastupu klape Boškarin uvjerili u akusticnost humske crkve koja je, tvrdi Prodan jedan od akusticnijih sakralnih prostora u ovom dijelu Europe.

Drevna glagoljaška središta doista imaju što ponuditi turistima, turisticka valorizacija glagoljice kao da je dobila na novom poletu, konacno, glagoljica zasigurno može obogatiti turisticku ponudu cijele Istre.

Turisticka zajednica Buzeta spremno je podržala inicijativu domaceg turistickog vodica. - Odlican je to potez zahvaljujuci kojem se na jedan zanimljiv nacin moglo doživjeti Roc, Hum i Aleju glagoljaša, a ideja da vodic bude kostimiran i što autenticniji vremenu o kojem prica, zasigurno je dodatni element u doživljaju samog kraja, rekla je direktorica TZ-a Nada Prodan Mrakovic.


Podijeli: Facebook Twiter