Jure Grando - vampir ili zločinac?

"Vampirska kronika Jure Grando" u Istarskom narodnom kazalištu (D. MEMEDOVIĆ)
"Vampirska kronika Jure Grando" u Istarskom narodnom kazalištu (D. MEMEDOVIĆ)

Burnim i dugotrajnim pljeskom ispratila je publika ansambl predstave "Vampirska kronika Jure Grando" Damira Zlatara Freya na svečanoj premijeri i praizvedbi u Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula u srijedu.

Redatelj Damir Zlatar Frey autor je teksta predstave o poznatom vampiru iz Kringe kojem su glave došli seljani, a predstava je prikazana kao suđenje koje vodi oholi meštar (Alan Katić) dok će završnu riječ imati Jure Grando u čijoj se koži odlično snašao mladi Aleš Kranjec. Ono što on ima za reći neće se dopasti meštru, ni seljanima u ovoj predstavi koja donosi i kazalište u kazalištu i u kojoj se priča iz 17. stoljeća pokušava napraviti bezvremenskom. S te strane "Vampirska kronika" funkcionira, a Grando je prikazan kao žrtva brutalne seljačke gomile koja ga je živa zakopala, suprotno priči prema kojoj je on terorizirao stanovništvo.

Iskrivljena istina

No, što je u priči o Juri Grandu istina, a što mit? U jednom trenutku iz sredine partera iskočit će lik razjarenog Borisa Perića (Stipe Kostanić), autora koji je romanom "Vampir" iz 2006. "probudio" Juru Granda, uvevši ga u domaću fantastičnu književnost. On je bijesan jer se istina o Grandu iskrivljuje a za to optužuje Janeza Vajkara Valvasora (Aleš Valič) koji je prvi pisao o križanskom vampiru.

- Ako vampiri imaju domovinu, onda je to Istra!, izderat će se Perić, usput objašnjavajući da je priču o Grandu preuzeo Bram Stoker i stvorio Drakulu, a križanski vampir bio je nadahnuće i za priču o Nosferatuu, te će kao predložak za jednu priču poslužiti i slavnom Goetheu. Sam Valvasor neće ostati dužan i pojavit će se da bi se suprotstavio nadobudnom tragaču za istinom a njihov neizbježni sukob zakuhat će prilično žučljivu raspravu.

Jure Grando je štrigun, a to opet znači otpadnik, no on je intelektualac u sredini u kojoj ima malo pismenih pa se nedokazane glasine brzo šire i pretvaraju u neupitne mitove, kao što će djelomično shvatiti i jedan od seljana. Kroz priču o Grandu prikazan je odnos pojedinca i društva, politike i kulture, posebno financiranja kulture, uz upućivanje oštrih žalaca prema crkvi, ali i prema pojmu istine.

- Ako istina ne može dokazati nešto, onda pokazuje da ne postoji ništa što bi trebalo dokazati, kaže Grando, što zvuči malo zaguljeno i to je jedan od problema predstave - puno velikih riječi odnosno fraza koje zvuče nadahnuto, ali sadržajno su u najmanju ruku nerazumljive, čudne.

Ljubavna priča

U ovoj predstavi o vampiru iz Kringe postoji i ljubavna priča u kojoj se prikazuje odnos Jure Granda i njegove ljubavi Ivane Radetić (Iva Kevra) kojoj Grando nudi besmrtnost a ona uzvraća "Ja želim život!". Jedno očito isključuje drugo, koliko god to nevjerojatno zvučalo.

Kroz kazališnu priču o vampiru publiku osim Meštra vodi i  elegantna, glamurozna vampirica Elvira (Petra B. Blašković) sjetnim songovima koje jako dobro pristaju atmosferi beznađa i izgubljenosti koja se cijelo vrijeme provlači kroz priču dok dim s pozornice doseže do prvih redova pojačavajući tjeskobu među publikom koju Grando naziva "vampirima koji glume da su ljudi". Ozbiljnost situacije povremeno će ipak zatresti pokoja humorna upadica od strane seljana koji se služe dijalektom.

"Vampirska kronika Jure Grando" prije svega je vizualno impresivna, osim dima i efektnog svjetla za što je bio zadužen Dario Družeta, odličan posao napravio je Vibor Juhas kao oblikovatelj i producent animiranih video sekvenci. Zahvaljujući tome na velikoj sceni INK-a stvorio se dojam dodatne dubine, kao nekakvog pogleda u beskraj. Ipak, suvremena tehnika i vrhunski vizualni efekti koliko god da se dobro uklopili u priču, ne mogu je baš uvijek spasiti i eliminirati praznine iz nje.

Zlatar Frey napisao je i tekstove pjesama koje je uglazbila Tamara Obrovac. Prilično efektna je i šminka a za masku i frizuru pobrinule su se Mirija Kralj i Petra Pekica Kuzmanović. Jednako efektne kostime napravila je Mirela Holy kojoj je asistentica bila Desanka Janković. Dramaturginja predstave je Vesna Đikanović.

U ostalim ulogama su Šandor Slacki, Luka Barešić, Vanja Jovanović, Ajdin Huzejrović, Dominik Karakašić, Franjo Tončinić, Šandor Slacki ml., Sedina i Miroslav Cerovac te Paola Štros.

Repriza predstave odigrana je u četvrtak, a "Vampirska kronika Jure Grando" igra i u petak s početkom u 20 sati. (Mladen RADIĆ, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter