Jure Grando uskoro i na filmu!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tradicionalnim predstavljanjem novih književnih SF izdanja na domacoj te na SF sceni susjednih zemalja, koje se u petak navecer održalo u dvorištu pazinskog Kaštela, poceo je 8. Festival fantasticne književnosti. Ove godine manifestacija je posvecena dinosaurima.

Književni program donio je mnoštvo intrigantnih novosti. Naime, praksa ovog festivala postaje i promocija još nezavršenih književnih djela, a od ove godine i jednog animiranog filma u nastajanju. Tako je najavljen prvi roman mlade SF spisateljice Ivane D. Horvatincic, pod naslovom «Pegazari». Ukratko je predstavljena i «Xavia», prvi roman Damira Hoyke, te fanzini «Parsek» i «Eridan», izdanja koja objavljuju price mladih, još neafirmiranih pisaca i služe im kao odskocna daska u svijet SF proze. Nešto više rijeci bilo je o prvom SF romanu vec prokušanog pisca Rade Jarka. «Strašni» je roman o posljednjem dinosauru u svemiru, nastao je još prije 5 godina, no izdan je tek sada povodom Festivala fantasticne književnosti. Autor u knjizi obraduje i konacnu sudbinu covjecanstva, a ona je, što nije cest slucaj u prozi ovakvog tipa, pobjednicka.

Jedna od zanimljivosti veceri svakako je bila i spoznaja da projekt o Juri Grandu, najpoznatijem hrvatskom vampiru, ide dalje pa tako na sljedecem Festivalu fantasticne književnosti možemo ocekivati i animirani film naslova «Jure Grando – štrigun iz Kringe». Rijec je zapravo o radu Martina Babica, studenta animacije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, koji je zamislio 15-minutni film realiziran stop tehnikom koji bi trebao prikazati najnapetije detalje iz života legendarnog križanskog vampira. Likovi ce biti glinene figurice, a film ce ih nastojati prikazati u ljudskoj velicini.

 

 


Podijeli: Facebook Twiter