Jure Brajuha donio Oskar znanja u Runkovce

Vanesa, Korado i Jure Brajuha s Oskarom i drugim nagradama
Vanesa, Korado i Jure Brajuha s Oskarom i drugim nagradama

U palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu 17. lipnja dodijeljena su priznanja Oskar znanja za učenike i studente glazbenih i plesnih škola te muzičkih akademija koji su osvojili prva mjesta na državnim natjecanjima glazbe i plesa. Oskar znanja je najznačajnija nagrada i priznanje u obrazovanju u Hrvatskoj, a dodjeljuje ga Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Agencija za odgoj i obrazovanje te Hrvatska zajednica županija. Ove je godine Oskara primio 151 učenik i student te 83 njihova mentora, a jednog je u Runkovce, malo selo nedaleko Cerovlja, donio Jure Brajuha, mladi harmonikaš.

Najviše voli kromatsku harmoniku

Učenik je drugog razreda na Glazbenom odjelu Osnovne škole Vladimira Nazora u Pazinu te četvrtog razreda Područne škole u Cerovlju. Pod mentorstvom prof. Rožike Banov Mijandrušić osvojio je prvu nagradu na 54. hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa u Zagrebu. Na pitanje kako je bilo u Zagrebu na dodjeli Oskara znanja, živahni Jure kratko odgovara:

- Lijepo. Bili smo u visokoj žutoj zgradi, bilo je mnogo ljudi, a kad sam primao nagradu bio sam sretan i nisam imao tremu. Bilo mi je drago kada su mi svi pljeskali, s veseljem se prisjeća Jure. Na natjecanju koje mu je donijelo ovu prestižnu nagradu svirao je Sonatu u G-duru Domenicia Cimorosa, hrvatsku narodnu popijevku iz Međimurja "Ki su dečki" te prvi i treći stavak "Dječje suite" Vladimira Zolotarjova. Jure je harmoniku počeo svirati s pet godina kada je od oca Damira, talentiranog samoukog harmonikaša, na dar dobio svoju prvu harmoniku. Otkako ju je primio u ruke, od nje se nije odvajao.

- Morali su mi je uzimati da ne sviram, a kada su se mama i tata nekamo makli ponovo sam uzimao harmoniku i svirao, kaže Jure. "Stalno je svirao", dodaje i tata Damir, napominjući: "Kada smo mu kupili harmoniku primijetio sam da danima svira jednu te istu melodiju koju je sam smislio. Tada sam rekao supruzi kako mu ne smijemo više braniti svirati. Neka dela ča će". Međutim, otac, iskusni harmonikaš, pribojavao se da će mu sin naučiti pogrešan rad prstima pa je angažirao učiteljicu Karmen Brajuha koja je Juri dala prvu poduku. Kada je došlo vrijeme, u trećem osnovne, Jure je upisao Glazbenu školu u Pazinu gdje pod vodstvom učiteljice Rožike Banov Mijandrušić ulazi u svijet glazbe.

U glazbenoj mu je školi lijepo, naučio je note, a uči i dosta teorije. Velika je razlika svirati po sluhu ili po notama, napominje Jure, koji svira tri vrste harmonike. Najviše voli kromatsku harmoniku iako se jednako dobro snalazi na klavirskoj i fraitonerici kojoj ga podučava Andrej Gropajc iz Kopra. Ipak ga posebno veseli kada na kromatskoj harmonici svira klasične skladbe. Voli izazove i sve što je novo. Što je glazba teža za izvođenje, to ga više veseli. Često mu učiteljica preporuči neku skladbu, ali mu brzo da neku drugu uz obrazloženje "Ta je laka za tebe".

Obiteljski orkestar i samozatajna mama

Jure će najesen krenuti u peti razred osnovne škole u Pazinu, gdje će osmi razred polaziti njegova sestra Vanesa, također darovita harmonikašica. No, to nije sve u glazbenoj obitelji Brajuha, jer tu je i Korado, koji će najesen u četvrti razred u Cerovlje, a već svira klarinet. Vanesa je doista pravi virtuoz na fraitonerici, a kad joj se pridruže braća Jure i Korado, pa i tata Damir, to je doista pravi orkestar. Svira i samozatajna mama Alida, ali za sada samo u krugu obitelji. Orkestar Brajuha iz sela Runkovci ima bogat repertoar polki i valcera s kojima pojedini članovi uspješno nastupaju na smotrama i festivalima u Sloveniji i Italiji, o čemu svjedoče pehari, medalje i diplome u njihovim vitrinama. A sve to nije došlo samo - uz evidentan talent ove glazbeno nadarene djece, poručuje tata Damir, treba mnogo i strpljivo vježbati. (Mirjan RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter