Jurcic: Rješenje nije u rezanju potrošnje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Trošimo izmedu tri i 3,5 milijardi eura više no što privredujemo, ali rješenje nije u rezanju potrošnje, jer to znaci prvenstveno placa i mirovina, vec u povecanju proizvodnje i zaposlenosti.

Za razliku od drugih stranaka koje naglasak stavljaju na monetarnoj i fiskalnoj politici, mi se zalažemo za industrijsku politiku i ulaganje u realni sektor, kazao je Ljubo Jurcic na konferenciji za novinare u Puli gdje je došao predstaviti izborni program svoje Hrvatske ekonomske inicijative (HEI) koja na izbore izlazi u koaliciji s Primorsko-goranskim savezom (PGS) i Blokom umirovljenika zajedno (BUZ).

Nakon što se družio s gradanima na tržnici i posjetio Klub umirovljenika, ovaj ekonomski strucnjak, bivši visoki clan SDP-a i premijerski kandidat na izborima 2007. godine, govorio je o temeljnim ciljevima ove koalicije neparlamentarnih stranaka ciji program nosi naziv "Znamo kako", a to su teritorijalna cjelovitost, demografski razvoj, neovisnost o uvozu hrane, energetska i monetarna neovisnost te regionalno ustrojstvo po kojem bi i Istra postala regija.

- Pozivanje MMF-a nije rješenje te bi predstavljalo direktni udar na standard gradana. Potrebno je stvoriti vlastiti program i zatim dobiti potporu MMF-a, cime bi se kamate na vanjski dug smanjile sa šest na cetiri posto, veli Jurcic.

Sam ulazak u Europsku uniju nece riješiti problem gospodarstva Hrvatske ukoliko, smatra Jurcic, ne postoji kompetentna Vlada bazirana na strucnjacima koja ce nas znati zaštititi od negativnih efekata te iskoristiti prednosti.

- Clanstvo u EU-u Hrvatsku ce godišnje koštati milijardu eura, a možemo dobiti dvije milijarde eura, ali za to su otrebni kvalitetni programi jer, ako se ne pripremimo, novac iz europskih fondova necemo izvuci, dodao je Jurcic.

Na upit s kim su spremni koalirati ako osvoje mandate, odgovorio je da je uvjet za postizbornu suradnju s bilo kojim blokom prihvacanje pet prioritetnih tocaka njihovog programa. Što se tice financiranja kampanje, kazao je da ce biti skromna i ovisiti o donacijama gradana i simpatizera stranaka.

Prvi na listi u VIII. izbornoj jedinici je Darijo Vasilic iz PGS-a, gradonacelnik Krka, dok umirovljenike predstavlja Zdenko Pliško, drugi na listi, nekadašnji celnik istarskog HSU-a.  (M. JERIN; Snimio M. ANGELINI))


Podijeli: Facebook Twiter