Jurcic: Nije vrijeme za porez na imovinu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ugledni ekonomist dr. Ljubo Jurcic, predsjednik Hrvatskog društva ekonomista i profesor na zagrebackom Ekonomskom fakultetu, jedan je od najoštrijih kriticara ekonomske politike Kukuriku Vlade. Posebno oštre primjedbe dr. Jurcic iznosi na uvodenje novih poreza, koje redovito najavljuje ministar financija.

- Kako komentirate najavu ministra financija da ce uvesti porez na imovinu, što ukljucuje i vikendice i slicne objekte?

- Trebalo bi se držati osnovnog pravila - kad je ekonomija u krizi, ne treba uvoditi nikakve nove poreze. Kad realni dohodak pada, treba prvo zaustaviti taj trend, preokrenuti pa tek onda razmišljati o uvodenju novih opterecenja. Sada bi paušalno oporezivanje uništilo siromašnije gradane, a pogodovalo onim bogatijima. Osim toga, da bi se uveo porez na imovinu, potrebno je napraviti pripreme.

- Pa medijske pripreme su u tijeku.


- Vlast bi trebala znati što treba uciniti. Najprije nam treba popis imovine i procjena njezine vrijednosti, a za to treba vremena. Danas nigdje ne postoji popis imovine u kojem se vidi njezina realna vrijednost. Prije nekoliko godina i ja sam govorio o uvodenju poreza na imovinu te sam rekao da je potrebno deset godina da se takav potez pripremi. Ali, kad dohodak pada, nema prostora za novi porez, niti od imovine, niti od iceg drugoga. Zapad se tako izvlacio iz krize smanjujuci poreze i povecavaju potrošnju, a ne obrnuto.

- Smatrate, dakle, da Vlada vodi pogrešnu ekonomsku politiku.

- Da, to je kriva politika. Tako se ne spašava hrvatska privreda, proizvodnja i zaposlenost, nego se spašava državni proracun. Pa nije se narod borio za državu da bi imao proracun, nego radna mjesta i posao. Prioritet trebaju biti radna mjesta i zaposlenost, a niti jedan porez to nece osigurati.

- Na što ce se tocno placati porez? Iz Vlade se cuju razlicita tumacenja.

- Pogledate li iskustva zemalja OECD-a, koja cemo mi vjerojatno kopirati, porez na imovinu placa se na njezinu vrijednost. Najniža stopa je 0,2 posto, a najveca dva posto od procijenjene vrijednosti, a procjena se radi ovisno o velicini imovine, lokaciji, stanju u kome se nalazi... Gledat ce se koliko ljudi živi u nekom prostoru, u nekim zemljama smatra se da je 80 cetvornih metara dovoljno za obitelj s dvoje djece pa se na dodatnu djecu dobivaju i dodatni kvadrati. U pravilu, porez se razrezuje na 0,2 posto vrijednosti imovine. (Razgovarao D. GRAKALIC)

CIJELI INTERVJU U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter