Jurak: Najviše novca dobio Sanader

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Poput ostalih optuženika koji su priznali da su preko Fimi medije izvlacili novac iz državnih institucija i tvrtki za HDZ-ov crni fond, ni Nevenka Jurak, vlasnica marketinške agencije po kojoj je afera dobila ime, nije željela na sudu iznositi svoju obranu i odgovarati na pitanja.

- Branim se šutnjom, ostajem pri ranijim iskazima i ne želim odgovarati na pitanja, kazala je Jurak pred sutkinjom Ivanom Calic koja je potom procitala njene iskaze koje je u drugoj polovici 2010. dala USKOK-ovim istražiteljima, a prikazane su i snimke ispitivanja.

Nevenka Jurak je u istrazi detaljno opisala kako je zbog poznanstva s bivšim HDZ-ovim riznicarom i šefom carine Mladenom Barišicem pocela sklapati ugovore s državnim institucijama i javnim tvrtkama.

Agencija kojoj je bila na celu pritom je radila za agencijsku proviziju, a zarada je išla u crni stranacki fond, iz kojega su se, medu ostalim, prema iskazima ranije ispitanih svjedoka, financirale i HDZ-ove predizborne kampanje, ali i stranacki dužnosnici.

Najviše novca navodno je dobio bivši predsjednik HDZ-a i premijer Ivo Sanader kojemu je, po rijecima Nevenke Jurak, ilegalno zaraden novac nosio izravno Barišic.

- Poslovali smo tako da prvo šaljemo nepotpune ponude pa je klijent još povecavao cijene jer su znali koliko mogu potrošiti na neki projekt, kazala je Jurak. Dodala je da bi Barišicu kazala kolika je dobit ostvarena, nakon cega bi on rekao koliko mu novca treba.

Osim niza javnih tvrtki ciji su joj se direktori poceli javljati nakon dogovora s tadašnjim premijerom Sanaderom, Jurak je potvrdila da je poslovala i s institucijama poput Ministarstva unutarnjih poslova u vrijeme dok su mu na celu bili Ivica Kirin i Berislav Roncevic.

Prisjetila se da je u jednom od dogovora u vezi s medijskom kampanjom sigurnosti na cestama Kirina obavijestila da ima pravo na popust, na što je on rekao da popust zanemari. Kada je ne celo MUP-a došao Roncevic, dogovoreno je da se umjesto popusta poveca intenzitet prikazivanja spotova, a isti je dogovor vrijedio i kada je na celo MUP-a došao Tomislav Karamarko, kazala je Jurak.

Iako se o tome nije govorilo, kazala je da joj je bilo jasno da je povecanje poslovanja posljedica dogovora sa Sanaderom. U konacnici tvrtka je imala toliko poslova da je 2007. zaposlila 11 osoba.

Intenzitet poslova smanjio se 2009. nakon odlaska Sanadera s premijerske dužnosti, no Fimi media nastavila je sve do otkrivanja afere raditi s nekim od starih klijenata.



Pavoševic: Antunu Vrdoljaku milijun kuna iz crnog fonda

Ranije je procitan iskaz bivše HDZ-ove blagajnice Branke Pavoševic, koja je takoder priznala da se iz stranackih crnih fondova uz bivšeg predsjednika Ive Sanadera financirao niz stranackih dužnosnika te da se ilegalni novac koristio za potrebe HDZ-ovih predizbornih kampanja.

Iz procitanih iskaza doznalo se da se novac izvucen iz državnih institucija i tvrtki preko Fimi medije koristio za predizbornu predsjednicku kampanju Jadranke Kosor. Na popisu osoba kojima je tijekom predizbornih kampanja isplacivala ilegalni novac su i estradni umjetnici Ivana Kindl, Jacques Houdek, Vanna, Davor Dretar Drele, Lana Jurcevic i Miroslav Škoro.

Cak milijun kuna isplaceno je Antunu Vrdoljaku, dok je oko 200 tisuca kuna dobio i fotograf Damir Hoyka.

Kao i u prvom citanju njenih iskaza 24. travnja, i u ponedjeljak je ponovljeno da je od stranackih dužnosnika najvece mjesecne naknade od cak 10 tisuca kuna primao tadašnji ministar zdravstva Darko Milinovic. No, on po novac navodno nije dolazio svakog mjeseca, nego je cekao da se skupi veci iznos. Na isti je nacin novac podizala i bivše ministrica Bianca Matkovic.

Svoje je tvrdnje USKOK-u potkrijepila kopijama isplatnica te bilježnicom s vlastitom racunovodstvenom evidencijom koju je prije uhicenja zakopala u vrtu obiteljske kuce.

Osim Branke Pavoševic krivnju u slucaju Fimi media priznao je HDZ-ov riznicar i šef Carine Mladen Barišic, vlasnica Fimi medije Nevenka Jurak te predstavnica njene tvrtke Marica Ivankovic, koja na sudu zastupa Fimi mediju kao pravnu osobu.

Tvrdnje tužiteljstva da su iz državnih agencija i tvrtki izvukli oko 70 milijuna kuna odbacili su prvooptuženi Ivo Sanader, glasnogovornik Ratko Macek te predstavnik i obrana HDZ-a koji tvrde da je crni fond nastao bez znanja stranackih tijela.

Njihovi branitelji u ponedjeljak su prigovorili procitanim iskazima Branke Pavoševic isticuci da je pred USKOK-ovim istražiteljima svjedocila kontradiktorno te da je terecenjem ostalih optuženika za sebe pokušala ishoditi bolji položaj u sudskom postupku.

Iskazima Branke Pavoševic prigovorio je i Sanader kojemu je posebno sporno što optuženicima ciji se istražni iskazi citaju, jer su se nakon priznanja odlucili braniti šutnjom, ne mogu postavljati dodatna pitanja.

S citanjem istražnih iskaza Nevenke Jurak sudenje se nastavlja u utorak.


Podijeli: Facebook Twiter