Jurak: Bila sam zabrinuta zbog fiktivnih racuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Osim što je HDZ-ov crni fond punila novcem izvucenim iz državnih institucija i tvrtki, marketinška agencija Fimi media izdavala je i niz fiktivnih racuna, doznaje se iz istražnih iskaza vlasnice tvrtke Nevenke Jurak koji su danas procitani na sudenju u najvecoj hrvatskoj korupcijskoj aferi.

U jednom od iskaza USKOK-ovim istražiteljima Jurak je kazala da se zabrinuta zbog izdavanja fiktivnih racuna požalila svom prijatelju i bivšem HDZ-ovom riznicaru Mladenu Barišicu, koji joj je nakon razgovora s tadašnjim predsjednikom HDZ-a Ivom Sanaderom porucio da se nema cega bojati.

Ponovila je da je Barišic sav novac izvucen preko Fimi medije nosio u HDZ kojemu je to trebalo za place, ali i osobno Sanaderu. Jurak je ustvrdila da je uvjerena da Barišic ništa nije zadržavao za sebe. "Bio je odan Ivi Sanaderu i mislim da nikada ne bi namjerno kršio zakon", rekla je Jurak u jednom od svjedocenja u USKOK-u.

Dodala je da je popis tvrtki kojima je Fimi media izdavala fiktivne racune isprva donosio jedan od clanova uprave HAC-a Josip Sapunar, a kasnije i Barišic. S tvrtkom Odlagalište sirovina, koja je placala fiktivne racune iako nije imala potrebu poslovati s Fimi medijom, navodno ju je povezao bivši šef Fonda za zaštitu okoliša Vinko Mladineo.

Osim što je detaljno objasnila kako je izvlacila novac iz državnih institucija i tvrtki, istražiteljima je ispricala i kako je njezina tvrtka dobila pet milijuna kuna, odnosno polovinu iznosa koji je zajedno s celnikom rukometnog saveza Zoranom Gobcem skupila od sponzora za Svjetsko rukometno prvenstvo.

Dobru zaradu njezina je tvrtka navodno ostvarila i na filmu "Prometna renesansa" ciju je izradu dogovorila izravno s ministrom Božidarom Kalmetom.

Fimi media je, tvrdi, imala i ekskluzivan ugovor za oglašavanje na lokalnoj televizijskoj postaji Z1 u kojoj je 50 posto udjela navodno imao HDZ, a 50 posto SDP. O tome je, kaže, doznala na sastanku na kojem su 2006. ili 2007. bili bivši Sanaderov glasnogovornik Ratko Macek, bliski suradnik zagrebackog gradonacelnika Milana Bandica Slobodan Ljubicic i Mladen Barišic. "Zvala sam nekoliko tvrtki i skupila skoro cetiri milijuna kuna. Samo sam ja pronašla sponzore, a SDP nije pronašao nikoga. Kasnije je ta suradnja prekinuta", kazala je Jurak.

Odvjetnicima HDZ-a je zasmetala recenica da je novac iz Fimi medije bio potreban za place u tadašnjoj vladajucoj stranci.

Sanaderov je odvjetnik kazao da je Nevenka Jurak svjedokinja po cuvenju te da bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a tereti bez osobnih saznanja. Sve o Sanaderu je doznala od Barišica, što umanjuje vjerodostojnost njezina iskaza, kazao je Sanaderov odvjetnik Goran Suic. Sanader je i osobno prigovorio dijelu iskaza o izdavanju fiktivnih racuna, a dodao je da je svjedocenje Nevenke Jurak u tom dijelu kontradiktorno iskazu Mladena Barišica.

Nakon Nevenke Jurak na davanje iskaza pozvana je predstavnica tvrtke Fimi medije Marica Ivankovic koje je priznala nedjelo izuzev inkriminacija što se odnose na djelovanje te tvrtke u razdoblju od kraja 2003. do ožujka 2005.
No, vecina najtežih optužbi u ovom postupku, prema kojima je ta Fimi media iz državnih institucija i tvrtki izvukla oko 70 milijuna kuna, odnose se na razdoblje nakon ožujka 2005.

Krivnju po USKOK-ovoj optužnici nisu priznali jedino Sanader i Macek, dok obrana HDZ-a kao prve stranke koja se našla na optuženickoj klupi tvrdi da je "crni fond" nastao bez znanja stranackih tijela.

Sudenje se nastavlja u ponedjeljak, 14. svibnja citanjem dokumentacije. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter