Juraj Dobrila vraca se u Istru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Posmrtni ostaci biskupa Jurja Dobrile, koji pocivaju na groblju Sv. Ana u Trstu, mogli bi uskoro biti prenijeti u Istru i po pokojnikovoj želji pokopani na groblju Majke Bojže na Škriljinah nedaleko od Berma, najavio je Ilija Jakovljevic, kancelar porecke i pulske biskupije, na konferenciji za novinare u Velom Ježenju.

Konferencija je održana pred Dobrilinom rodnom kucom u povodu obilježavanja dana njegova rodenja (16. travnja 1812.), a pazinski gradonacelnik Renato Krulcic, rektor Sveucilišta Jurja Dobrile u Puli dr. Robert Matijašic i ravnatelj Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile iz Pazina Josip Šiklic ondje su položili cvijece.

Ideja o prijenosu Dobrilinih posmrtnih ostataka iz Trsta u Istru potekla je od dijela istarskog klera, pojasnio je Jakovljevic. Dodajuci kako o tomu još treba razgovarati s tršcanskom biskupijom, jer ipak je Dobrila u casu svoje smrti (13. sijecnja 1882.) bio tršcanski biskup, a buduci da je u to vrijeme Beram bio u sastavu tršcanske biskupije razumljiva je i njegova želja da bude pokopan u Bermu, o kojoj je 1912. pisao pazinski prošt Antun Kalac.

Krulcic je najavio da se iduce godine 200. obljetnica  Dobrilina rodenja planira obilježiti nizom kulturnih i znanstvenih programa u Pazinu, Porecu i Puli, u koje ce uz Grad Pazin biti ukljuceni Županija, porecko-pulska biskupija, pulsko sveucilište i pazinska srednja škola. Grad ce u povodu proslave urediti Dobrilinu rodnu kucu i obnoviti postav u njoj, kao i komunikacije prema Ježenju. Postav ce se obogatiti dosad nepoznatim dokumentima o Jurju Dobrili, a planira se urediti i Staza Jurja Dobrile koja bi povezivala sve lokalitete i institucije vezane za njegovo ime, dodao je Denis Visintin, ravnatelj Muzeja grada Pazina koji skrbi o Dobrilinoj rodnoj kuci.

Dogovoreno je da se u travnju iduce godine održi znanstveni skup o Dobrili te objavi pretisak spomen-knjige objavljene 1912. u Pazinu u povodu 100. obljetnice biskupova rodenja. Održat ce se koncert na kojem ce biti izvedena kantata Saše Šantela "Slava Dobrili", a s Hrvatskom poštom dogovara se objavljivanje prigodne poštanske marke, rekao je Šiklic. (M. RIMANIC)


Podijeli: Facebook Twiter