Juradi: Tlo klizi do 2 cm dnevno

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pomaci na kucama najbližima epicentru klizišta Juradi nastavljaju se relativno istim tempom i iznose oko centimetar i pol do dva dnevno te se ukupno do sada krecu preko trideset centimetara. Medu mještane Juradi uvukao se strah da ce svi morati iseliti zbog klizanja tla, no zasad je teško prognozirati daljnji razvoj situacije.

- To možda ne izgleda puno, ali je za ovu situaciju poprilicno, izjavio je prof. dr. sc. Željko Arbanas, izvanredni profesor na Zavodu za hidrotehniku i geotehniku Gradevinskog fakulteta Rijeka i jedan od najboljih hrvatskih strucnjaka geotehnike kada je o klizištima rijec. Na izvanrednoj sjednici buzetskog Gradskog vijeca i Stožera zaštite i spašavanja, zajedno s gradonacelnikom Valterom Flegom te dogradonacelnikom Sinišom Žulicem, Arbanas je informirao vijecnike o stanju klizišta kojeg su prije desetak dana pokrenule velike kolicine oborinskih i slivnih voda.

- Pozorno pratimo pomake na terenu. U slucaju da se pocnu ubrzavati onda bismo krenuli u daljnju evakuaciju...Ostanu li ovakvi nepovoljni vremenski uvjeti, onda je moguce ubrzavanje, izjavio je Arbanas.



Buduci da je voda, bilo površinska bilo podzemna, jedan od glavnih uzrocnika destabilizacije terena, proteklih se dana poduzelo sve da se voda preusmjeri iz sela. Prokopani su kanali za odvodnju oborinskih voda, ispražnjene su septicke i bunari.

- Morfologija je izrazito nepovoljna i cinjenica je da u ovom trenutku nemamo neke druge mjere koje bi povecale stabilnost terena osim ovih koje su do sada napravljene, rekao je Arbanas. U iducoj fazi treba napraviti geodetski snimak i istražne radove i odluciti o sanaciji lokacije.

Vrh ili celo klizišta direktno zahvaca tri zgrade te cetiri, pet gospodarskih objekata. Do sada su evakuirane obitelji iz dviju najugroženijih kuca. Ukupno deset stanovnika ovog sela na padini nadomak jezera Butoniga pronašlo je privremeni smještaj kod rodbine. Pukotine su se pojavile i na trecoj kuci no procjene su, rekao je Žulic, da tu situacija još ne zahtjeva evakuaciju iako su njeni vlasnici samoinicijativno odlucili noci povoditi negdje drugdje.

Razmatrajuci izvješca kojima je utvrdena iznimno velika opasnost od odrona zemljišta s obiteljskim kucama i gospodarskim objektima, Gradsko vijece je na izvanrednoj sjednici podržalo sve mjere za ublažavanje i sanaciju klizišta koje su poduzeli gradonacelnik i Stožer zaštite i spašavanja te predložilo da se nastavi sa njihovim poduzimanjem sve do prestanka opasnosti.


Podijeli: Facebook Twiter