Juradi: Odvodnjom protiv klizanja tla

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prof. dr. sc. Željko Arbanas, jedan od najboljih hrvatskih strucnjaka geotehnike, dovršio je idejni gradevinski projekt sanacije klizišta Juradi tako da bi vec ovog tjedna mogla poceti prva faza.

- Sanacija klizišta izvest ce se u nekoliko faza, a kao mjera prve predvidena je gradnja kanala površinske odvodnje. Sva istraživanja pokazala su da je rijec o relativno plitkom klizištu, odnosno da ono nije tako duboko kako se na pocetku smatralo.

Arbanas stoga smatra da bi vec prva faza mogla znacajno utjecati na sprjecavanje daljnjeg klizanja terena tako da odmah krecemo u realizaciju, doznajemo od dogradonacelnika Siniše Žulica.

Prvom fazom površinske odvodnje, što bi trebalo koštati oko 85.000 kuna, predvideno je uredenje postojecih kanala oko i unutar sela Juradi, iskop novih i postavljanje podložnog betona i betonskih kanalica.

- Na nekoliko mjesta u selu sanirat cemo lošu ili oštecenu oborinsku kanalizaciju i urediti dio vodotoka i bujicnih kanala. Radovi ce se protegnuti i na pocetak iduce godine.

Planiramo potom provesti mjerenja koja ce pokazati koliko ce takva infrastruktura utjecati na stabilizaciju klizišta i sukladno tome predvidjeti drugu fazu izrade drenažnih kanala za što još nemamo gotov projekt, kaže Žulic.

Najveci faktor klizanja povecani je dotok vode iz viših dijelova padine. Sanacija pocinje na godišnjicu pokretanja klizne plohe. Klizište na padini brda prema jezeru Butoniga, krajem studenog prošle godine pokrenule su dugotrajne kiše, velike kolicine oborinskih i slivnih voda.

Odmah nakon aktiviranja klizišta sva se površinska voda interventno preusmjerila van sela. U meduvremenu, dovršena su geodetska mjerenja, istražne bušotine, geofizicko profiliranje, laboratorijsko ispitivanje uzoraka tla, a ovih je dana zgotovljen i projekt koji je pokazao da konacno i trajno rješenje sanacije nije ni približno onako financijski zahtjevno kako se to na pocetku cinilo.

Prve procjene dosezale su iznos od desetak milijuna kuna, a sada se govorio o 1,5 milijuna kuna, s time da su u buducnosti predvideni i neki radovi koji nisu nužno vezani za interventno rješavanje klizišta vec nekih drugih problema i stabilizacije stanja u selu.

Mještani Juradi revoltirani su što je na pocetak sanacije trebalo cekati godinu dana. Da je projekt bio zgotovljen ranije, sanacija je mogla poceti prije nekoliko mjeseci, no cilj je bio, istice Žulic, problem klizišta sustavno i strucno riješiti.

- Upravo je sustavan rad doveo do toga da ce se na najracionalniji nacin uspjeti sanirati klizište, istice Žulic.

U gradskom proracunu ove je godine za klizište Juradi osigurano 520.000 kuna, a do sada je potrošeno 350.000 kuna, uglavnom za mjerenja, studije i projektnu dokumentaciju, a preostalo je namijenjeno izgradnji kanala površinske odvodnje i sanaciji prometnice. U iducoj se godini predlaže osigurati 400.000 kuna za nastavak radova.

Teren je klizio lani, prije šest, 15-ak i prije 50-ak godina

Klizište u selu Juradi aktivirano je 30. studenog prošle godine pri cemu je, navodi u gradevinskom projektu sanacije prof. dr. sc. Željko Arbanas, došlo do pojave pukotina u vrtovima i dvorištima, na cesti koja prolazi kroz naselje kao i na gospodarskim objektima.

Klizište prema svojoj aktivnosti pripada reaktiviranom klizištu, buduci je prema informacijama mještana Juradi, prethodno bilo aktivirano u tri navrata, prije pedesetak, petnaestak i šest godina.


Podijeli: Facebook Twiter