Juradi: Nastavilo se klizanje terena

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iza obitelji Gregorovic još je jedna neprospavana noc. Kuca i gospodarski objekti najbliži su im "epicentra" klizišta koje su u Juradima, selu na padini brda prema akumulaciji Butoniga, proteklih dana aktivirale velike kolicine oborinskih i slivnih voda.

Najvece pukotine i najvece klizanje terena primijeceno je upravo u tom donjem dijelu sela gdje postoji opasnost da seoske kuce kliznu niz padinu.

Gospodarski objekti i dio ceste u cetvrtak su u odnosu na prethodni dan dodatno propali. Proširile su se i pukotine u njihovim temeljima te otvorile neke nove na balkonu Gregoroviceve kuce, a kiša samo pogoršava situaciju.

"U cetvrtak ujutro oko 4 sata odronila se zemlja ispod sela i citava je ploha od šezdesetak kubika zemlje i drveca kliznula niz padinu. Zvuk je cula i kcerka koja s troje djece živi u drugom dijelu kuce", žali se vidno uznemiren Josip Gregorovic.

Iako je procjena strucnjaka da stanje za sada nije tako kriticno, Gregorovici strahuju da ih klizište ne povuce za sobom nizbrdo jer teren je natopljen vodom pa je teško sa stopostotnom sigurnošcu reci što se može dogoditi.



"Zovu nas prijatelji i poznanici. Procitali su u Glasu Istre za našu nesrecu i nude nam siguran smještaj. Supruga i ja privremeno bismo se mogli skloniti u bratovu vikendicu, ali za kcerku i njenu djecu treba osigurati alternativni smještaj jer nije lako živjeti u strahu", veli Gregorovic. Zamjera, kaže, Gradu Buzetu što niti jedne godine nije u proracun stavio sredstva za sanaciju klizišta.

Da je citavo selo na klizištu, Josip upozorava vec petnaest godina. Prije tri godine Grad je narucio inženjersko- geološko geotehnicko istraživanje, no ništa se nije poduzelo. Prema rezultatima tadašnjih istraživanja, uzrok pocetka klizanja ljudski je faktor, vjerojatno sjeca drveca i povecana kolicina vode koja se odvodi niz padinu i sve to u kombinaciji s jacim oborinama.

Niz padinu se slijevaju velike kolicine oborinske vode koja se sakuplja s krovova i cesta, kao i otpadne vode iz kucanstava i gospodarskih objekata, pa je upravo voda, bilo površinska bilo podzemna, jedan od glavnih mehanizama koji destabiliziraju teren.

Kada se proteklih dana ponovo aktiviralo klizište, Grad je angažirao strucnjaka geotehnike iz Rijeke Željka Arbanasa koji je sugerirao da se odmah prokopaju kanali i njima preusmjeri oborinska voda iz sela. Prognoze najavljuju kišni vikend pa se u cetvrtak nastavilo s kopanjem odvodnih kanala da bi se voda što manje zadržavala u selu.

Istarske ceste napravile su prokope uz cestu na ulazu u selo. U iducih nekoliko tjedana pregledat ce se svi bunari za oborinske vode ispred kuca jer neki propuštaju pa kišnica prodire u temelje kuca što dodatno doprinosi podlokavanju terena.

Na preporuku Arbanasa, postavljeni su kontrolni reperi i tzv. geodetske markice, pomocu kojih se s preciznošcu od 0,1 milimetra u svakom trenutku može pratiti otklon terena. Izvršeno je temeljno opažanje, a ocekuju se i prvi rezultati koji ce pokazati pomjeraju li se objekti i u kojim pravcima.

"Iako je stanje na terenu ozbiljno, mi cemo sve potrebne mjere, pa i eventualnu evakuaciju, poduzeti po uputama strucnjaka koji prate stanje na klizištu. Ako analize rezultata geodetskih markica pokažu da je u posljednja 24 sata došlo do pomicanja objekata na kliznom podrucju, sazvat cemo stožer za zaštitu i spašavanje.

Do tada radit cemo na poboljšanju kanala za odvodnju kroz selo i nastaviti s betoniranjem pukotina kako bi sprijecili prodor vode", izjavio je dogradonacelnik Siniša Žulic.

Jurade je u cetvrtak obišao i procelnik podrucnog ureda Državnog ureda za zaštitu i spašavanje u Pazinu Renato Kalac da bi i sam procijenio stanje ugroženosti stanovništva.


Podijeli: Facebook Twiter