Juradi: Kuce i dalje tonu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Klizište u Juradima i dalje je aktivno. Bez obzira na to što u zadnja dva tjedna mjerenja pokazuju manje pomake, ipak su primjetne nove pukotine. No stanje nije zabrinjavajuce. Svi su pomaci uglavnom vertikalni, zemljište u donjem dijelu sela iznad ceste ne klizi, vec tone.

- Iako mjerenja pokazuju puno bolje stanje nego na pocetku, necemo povlaciti odluku o evakuaciji. Pricekat cemo još neko vrijeme da budemo sigurni da nema opasnosti.

Trenutno je najveci problem stanje obiteljske kuce Milke Krušvar, ponajviše zbog oborinskih voda koje su dodatno oštetile i narušile stabilnost objekta, rekao je Siniša Žulic, nacelnik Stožera zaštite i spašavanja. Odluku o evakuaciji stožer je svojevremeno donio za stanovnike tri seoske kuce i ona je i dalje na snazi.

U Juradima su dovršena geodetska mjerenja te se izraduje plan istražnih bušotina koje bi trebale pokazati velicinu klizišta i sastav tla. Za istražne bušotine trebat ce osigurati oko 300.000 kuna pri cemu se, kaže Žulic, ocekuje pomoc Županije i Vlade.

Prethodnih dana sanirala su se nova oštecenja oborinske kanalizacije. S obzirom na to da se nije poštivala prometna regulacija, postrožen je prometni režim te su postavljene barijere koje zatvaraju cestu kroz Jurade.

Radi se na osposobljavanju alternativnih prometnih pravaca koji ce omoguciti mještanima da se lakše krecu te rasteretiti cestu kroz selo.

U proteklih mjesec dana, koliko je prošlo otkako su obilne oborine pokrenule klizište u Juradima, s padine ispod sela odronilo se oko 150 kubika zemlje, procjena je Josipa Gregorovica iz Juradi. Samo je prije nekoliko dana niz padinu otklizalo novih 50-ak kubika zemlje. No teško je reci radi li se u tom dijelu o klizištu ili odronu koji su pokrenule velike kolicine oborinskih voda.

Gregorovicu je najviše oštecen gospodarski objekt uz kucu, dok je kuca za sada, kaže, u prilicno dobrom stanju, ali je zato propala cesta koja prolazi uz kucu i na kojoj su se otvorile duboke pukotine.

Kaže da se u donjem dijelu sela, od njegove pa do zadnje seoske kuce, proteže stotinjak metara dug i cetiri metra širok pojas. Taj svojevrstan rub kliznog podrucja prolazi ispod njegovog gospodarskog objekta koji je premrežen velikim pukotinama i do sada je 40-ak centimetara utonuo u zemlju. Ta lokacija zove se Pecina.

- Nisu je stariji tako nazvali bez razloga, kaže Josip. Dodaje da je teško živjeti u stalnom strahu. "Nisam se naspavao zadnjih mjesec dana. Ne može to shvatiti nitko tko tako nešto nije doživio", rekao nam je.


Podijeli: Facebook Twiter