Juradi: Klizište zasad miruje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Klizište u Juradima gotovo miruje pa je Stožer zaštite i spašavanja u ponedjeljak privremeno povukao mjeru evakuacije za stanare dviju kuca i to one Josipa Gregorovica i Milana Gregorovica, dok je za Milku Krušvar iz trece kuce odluka o evakuaciji i dalje na snazi. Razlog nije klizište vec trošnost njene kuce te ce Stožer uputiti dodatni apel Centru za socijalnu skrb da što prije zbrine svoju šticenicu.

- Mjeru evakuacije za stanare dviju kuca privremeno povlacimo, a ona ce se trajno ukinuti tek nakon sanacije klizišta, izjavio je nacelnik Stožera Siniša Žulic.

Na klizištu Juradi jucer je zapoceo drugi dio geotehnickih istraživanja. Za razliku od prvog u kojem su se mjerili uglavnom pomaci na objektima, ovaj drugi dio ukljucuje istraživanja podzemlja kroz devet bušotina od 15 do 30 metara dubine. Istražne bušotine trebale bi pokazati velicinu klizišta i sastav tla. Grad Buzet angažirao je dvije tvrtke - Rijekaprojekt za sondažne radove i Geos iz Rovinja za seizmicka snimanja.

U bušotine ce se ugraditi tzv. piezometri za mjerenje tokova podzemnih voda. Postavit ce se i inklinometri koji pokazuju smjerove i velicinu pomaka zemlje. Najnoviji radovi teški su oko 140.000 kuna, a zajedno s istražnim radovima koji su do sada obavljeni, cijena istraživanja na klizištu Juradi prešla je iznos od 200.000 kuna.

U Juradima se i dalje obavljaju geodetska mjerenja pomaka na objektima no ona su puno rjeda. Analizirajuci stanje na klizištu od pocetnih do posljednjih mjerenja, jedan od najboljih hrvatskih strucnjaka geotehnike kada je o klizištima rijec, prof. dr. sc. Željko Arbanas, ocijenio je da je došlo do smirenja intenziteta klizanja, narocito u jugozapadnom dijelu, a do povecanja pomaka u sjeveroistocnom dijelu klizanja.

Smanjenje deformacije rezultat je interventnih mjera, ali je od presudnog znacaja, vjerojatno bilo smanjenje intenziteta oborina.

U ovom trenutku, zakljucuje Arbanas, smanjena je opasnost od naglog pomicanja i brzih daljnjih oštecenja nosive konstrukcije gradevina, što omogucuje da stanovnici borave u njima, ali uz stalni oprez i trenutno napuštanje kuca pri svakom vidljivom pomaku, registriranoj vibraciji, zvukovima u tlu ili pojavi novih pukotina unutar konstrukcije kao i novih pomaka ili nestabilnosti u okolišu.

Cinjenica je, upozorava Arbanas, da trenutno smirivanje ne predstavlja i trajno zaustavljanje klizanja i prestanak potencijalnih opasnosti. Posebna je pažnja potrebna ponovi li se razdoblje povecanih oborina.


Podijeli: Facebook Twiter