Juradi: Klizište i dalje aktivno

Zemlja i dalje tone i klizi (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Zemlja i dalje tone i klizi (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Klizište u Juradima i dalje je aktivno. Nema mira za mještane sela na padini nedaleko akumulacije Butoniga. U nepuna dva dana na kući obitelji Jurada za nekoliko milimetara proširene su stare i otvaraju se nove pukotine.

- Svako jutro primijetimo neku novu pukotinu. Strah nas je boraviti u kući, zabrinuti su Anđelka i Josip Jurada.

Razlog novim napuknućima djelomično je, mišljenja je Josip Jurada, susjedova šterna, izgrađena pored njihove kuće u koju se iz orne slijeva kišnica. Šterna je propala za tridesetak centimetara i napuknula te propušta vodu koja natapa temelje kuće. No Jurada smatra da je djelom kriva i neriješena odvodnja oborinskih voda u selu.

- Iz osam i pol metara duboke istražne bušotine izvire voda, znači da je ona na toj dubini ispod naše kuće, upozorava Josip Jurada.

Daljnje micanje terena primijetio je i Josip Gregorović, koji također ustraje u tvrdnji da u selu još uvijek nije u cijelosti riješena odvodnja oborinskih voda pa je kiša, koja je proteklih dana obilno natapala zemlju, ponovo aktivirala staro klizište.

U Juradima su jučer intervenirali komunalni redar i djelatnik gradskog komunalca "Parka" te preusmjerili ornu tako da se kišnica ne slijeva u spornu šternu uz obiteljsku kuću Josipa i Anđelke Jurada, već na javnu površinu.

- Provjerili smo šternu i utvrdili da je ona sada prazna tako da voda ne dolazi pod temelje kuće, rekao je komunalni redar Serđo Činko. Najavio je da će se doraditi i sustav odvodnje oborinskih voda iz sela te će se prema potrebi napraviti nove odvodne kanale gdje god je to potrebno. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.

 


Podijeli: Facebook Twiter