Jupiter izgubio tamni pojas

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jupiter je nedavno izgubio jedno od svojih najprepoznatljivijih obilježja, tamnu liniju koja je kao pojas obuhvacala južnu polovicu atmosfere ovog planeta koja sada djeluje neobicno pusto. Zacudeni znanstvenici još uvijek ne znaju što je potaknulo nestanak tamne linije, koja je uz onu u sjevernoj hemisferi godinama bila dominantna na svim slikama Jupitera.

Atmosferska tamna linija bila je još uvijek na svom mjestu krajem 2009., neposredno prije nego što se Jupiter previše približio Suncu pa nije mogao biti promatran sa Zemlje. Kada je pocetkom travnja planet ponovo "izronio" iz Sunceve sjene, fotografije s teleskopa pokazale su ovu neobicnu promjenu.

Medutim, ovo nije prvi put da se takvo što dogodilo. Južni ekvatorijalni pojas bio je "odsutan" i 1973. godine kada je NASA-ina svemirska letjelica Pioneer 10 snimila prve fotografije Jupitera izbliza, a isti je fenomen zamijecen nakratko  tijekom '90-ih.

Profesor Glenn Orton iz laboratorija Jet Propulsion u Pasadeni smatra da se sa Zemlje ne može vidjeti tamna linija u slucajevima kada se veliki bijeli oblaci formiraju u atmosferi iznad tamne linije oblaka blokirajuci nam tako pogled na njih, no i dalje ostaje nejasno zašto se formiranje bijelih oblaka dogada tako rijetko.

Trenutno se, isticu znanstvenici, na Jupiteru dogadaju mnoge neobjašnjive promjene, pa su tako vec odavno primijecene promjene velicina i boja drugih pruga i tocaka u njegovoj atmosferi.


Podijeli: Facebook Twiter