Jung se ne smatra krivim za ubojstvo Marije Knapic

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Ne smatram se krivim", izjavio je u srijedu Dragan Jung (29) na ponovljenom sudenju na pulskom Županijskom sudu zbog ubojstva sugradanke, Labinjanke Marije Knapic (77) u svibnju 2001. godine.

Jung je za ubojstvo Marije Knapic najprije nepravomocno bio osuden na 15 godina zatvora, a krajem prosinca 2006. Vrhovni sud kaznu mu je smanjio na 13 godina. No, odlukom Ustavnog suda proces je vracen na pocetak zato što je sutkinja Marija Budimir, koja je prije šest godina vodila taj prvostupanjski postupak na Županijskom sudu u Puli, tada bila u braku sa zamjenikom županijskog državnog odvjetnika Vladom Siroticem. Sirotic je pak 2005. vodio ocevid na mjestu zlocina u Labinu, a zastupao je i tužiteljstvo u dijelu istrage, medu ostalim i kada je Jung iznosio obranu.

Dragan Jung na pulski je Županijski sud doveden iz kaznionice u Lepoglavi, gdje služi 30-godišnju kaznu za svirepo ubojstvo Labinjana Ante Vukelica (22) iz veljace 2005. u Zagrebu. U istom je slucaju zajedno s Jungom, ali na 15 godina zatvora, osuden Massimo Kršulja iz Rapca.

Optužnica pulskog Županijskog državnog odvjetništva tereti Junga da je 2001. u Labinu Mariju Knapic nožem izbo do smrti.

Na pocetku ponovljenog sudenja obrana je iznijela više prijedloga o tome koje svjedoke bi trebalo ili ne bi trebalo ispitivati. Branitelj je predložio i psihijatrijsko vještacenje o Jungovu stanja u vrijeme kad je davao iskaz isticuci da se cijela optužba sastoji jedino od Jungove izjave policiji, što je zamjenica županijske državne odvjetnice Mirjana Zenzerovic ocijenil netocnom tvrdnjom obrane.

Sudsko je vijece, kojim predsjeda sudac Zdravko Garic, odlucilo da ce o dokaznim prijedlozima odlucivati u tijeku postupka. Na prijedlog obrane odluceno je da ce se saslušati Jungov otac Mladen, no svoj je iskaz sudskom vijecu najprije dao sin ubijene Franko Knapic, koji je odgovarao i na pitanja Jungove obrane.

"Ostajem pri iskazima od prije šest godina. Optuženik je ovo napravio prvi put pa drugi put, a to ce uciniti i treci put, kad izade", rekao je uz ostalo Franko Knapic.

Jungov otac Mladen uglavnom je govorio o tome da s njegovim sinom Draganom nikad nije bilo problema, da je bio vrlo dobar ucenik, a jedino što on smatra lošim jest što je jednom uhvacen da puši cigarete.

- Nisam ranije svjedocio jer mi je tako sugerirao prijašnji Draganov branitelj. Nemam nikakvih saznanja o tome tko je pocinio ovo kazneno djelo, a ne vjerujem da ga je pocinio Dragan jer sve što mu je trebalo dobivao je od nas. Razgovarao sam s njime o tome i on je rekao da to on sigurno nije ucinio, a za ono u Zagrebu je rekao: "Što je bilo, bilo je". Ja mu vjerujem sto posto. Nikakvih drugih saznanja o tom ubojstvu nisam imao osim iz novina. Razgovarao sam s Draganom o tome dok nije bio optužen, ali samo toliko koliko je pisalo u novinama. Suosjecao sam kao i ostali s Frankom jer sam poznavao njegovu majku, a i igrali smo se kad smo bili djeca, rekao je uz ostalo Draganov otac Mladen Jung. (Srecko PERŠIC)


Podijeli: Facebook Twiter