Juncker kandidat EPP-a za predsjednika EK-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši luksemburški premijer Jean-Claude Juncker izabran je u petak za kandidata Europske pučke stranke za predsjednika Europske komisije.

Na izbornom kongresu Europske pučke stranke Juncker je dobio 382 glasa, njegov protukandidat, francuski povjerenik Michel Barnier dobio je 245 glasova, a dva glasa su bila nevažeća.

Glavni Junckerov konkurent za mjesto predsjednika Europske komisije bit će socijalistički kandidat Martin Schulz, njemački socijaldemokrat, trenutačno predsjednik Europskog parlamenta.

Kandidatima socijalista i pučana suprotstavit će se u ime europskih liberala bivši belgijski premijer Guy Verhofstadt, zatim dvojac iz stranke Zelenih Jose Bove i Ska Keller te grčki komunist Alexis Tsipras.

Sljedećeg predsjednika Europske komisije, koji će preuzeti dužnost 1. studenoga ove godine, kao i do sada birat će Europsko vijeće, to jest šefovi država ili vlada, s tim da sada po Lisabonskom ugovoru oni pritom moraju uzeti u obzir rezultate izbora za Europski parlament.

Ta odredba ipak nije obvezujuća za Europsko vijeće, tako da mnogi čelnici, među njima i njemačka kancelarka Angela Merkel, kažu da tu nema automatizma, to jest da kandidat stranke koja je dobila najviše glasova neće automatski postati predsjednikom Europske komisije.

Pozivajući se na odredbu iz Lisabonskog ugovora da se pri izboru mora uzeti u obzir i rezultate izbora za Europski parlament, europske političke stranke odlučile su prvi put u povijesti da će za ove izbore, koji se održavaju od 22. do 25. svibnja, imati svoje kandidate za predsjednika Europske komisije. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter