Junakinja novog romana stići će i do Pazina

Želimir Periš u pazinskoj Kući za pisce (Davor ŠIŠOVIĆ)
Želimir Periš u pazinskoj Kući za pisce (Davor ŠIŠOVIĆ)

Prosinački gost pazinske Kuće za pisce, zadarski pisac Želimir Periš, predstavio se pazinskoj publici na zanimljivom književnom druženju. Tom je prigodom predstavio svoje dosadašnje književno stvaralaštvo, ali svoj budući roman koji nastaje baš za njegova boravka u Pazinu.

Nakon mnoštva objavljenih pojedinačnih kratkih priča, pa i nagrada osvajanih na književnim natječajima, Periš je u svojoj prvoj knjizi naslova "Mučenice" objavio sasvim nove priče, posvećene znamenitim povijesnim ženama ali i onim bezimenim junakinjama današnjice, pa i budućnosti. Ušavši posve u tim pričama u um i tijelo žene, vrlo je angažirano i kritički progovorio o položaju žene u društvu, pa su mnogi ovu zbirku prozvali čak i feminističkom.

Uslijedila su dva dalmatinska noir krimića, naslovljena "Mima i kvadratura duga" te "Mima i vaše kćeri", u kojima osim ozračja posttranzicijske osiromašene i tajkunizirane Dalmacije u središtu pažnje biva antijunak koji mnogo zna i hoće, ali malo toga može, no ipak se srčano, uz malobrojne suradnike, bori protiv moćnih kriminalnih organizacija. Periševa četvrta knjiga opet je nešto sasvim drukčije: zbirka pjesama "X", iz koje je ponešto i pročitao publici u Kući za pisce, sadrži angažirane narativne pjesme ispunjene jakim emocijama, gnjevom, cinizmom, oporošću i pozivima na otpor. "U ovim se pjesmama govori ono što bi mnogi od nas rado izvikivali na ulici", pojasnio je Periš, a dosadašnja javna izvođenja ovih pjesama događala su se u kontekstu "slam-poezije", pjesničkog obraćanja nepoznatoj publici na ulici ili trgovima, kao da su baš za to i napisane.

Petom knjigom ovaj autor namjerava iznenaditi i sam sebe, a i svoje čitatelje. "Opet sam poželio napisati nešto drukčije, pa radim na romanu koji će radnjom biti smješten u 19. stoljeće, glavnu junakinju pratim i razvijam od dobi djevojčice pa sve do starosti, a događaji će biti rasprostrti od Hercegovine preko Dalmacije do Beča. Budući da boraveći ovdje u Kući za pisce intenzivno radim na romanu, i da me Pazin izuzetno nadahnjuje, pa se i zahvaljujem na prilici da ovdje boravim i u miru radim, svakako ću naći načina da moju junakinju u romanu dovedem i do Istre, možda čak i do Pazina", ispričao je Periš. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter