Jumbo zecarka od osam kila!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Da ekstremno velike kolicine padalina na prostoru Bujštine u zadnje vrijeme nisu pokazale samo svoju negativnu stranu pokazuje primjer neobicno velike gljive od cak 8,4 kilograma koju je prije nekoliko dana ubrao Nenad Marjanovic iz Petrovije kod Umaga.

Rijec je o zecarki (grifola frandosa) koju je našao u šumi na gornjoj Bujštini koja u ovo doba obiluje plodovima. Staništa te gljive uglavnom se nalaze u višim dijelovima Hrvatske, a za naše podrucje zecarka je rijetkost. Mnogi gljivari došli su u Petroviju gdje Marjanovic ima konobu jer su željeli vidjeti taj raritetni primjerak.

Medu njima bili su i clanovi gljivarskog društva Boletus, koji su ustvrdili da se radi o jestivoj i ukusnoj gljivi, koja svojim oblicjem uistinu djeluje impozantno.

Zecarka inace raste na panjevima i oko njih te može dosegnuti težinu do 20 kilograma. Iz tijela gljive granaju se mnogobrojni strucci koji završavaju klobucima lepezasta oblika. Smede je i sivkasto smede boje, a k tome je i ljekovita, stoga se nerijetko upotrebljava u farmaceutskoj industriji.

Koliko je aromaticna i ukusna uvjerili su se Marjanovicevi prijatelji koji su je kušali. Buduci da je zecarka za jelo najbolja dok je svježa, Marjanovic je na kraju jumbo gljivu raskomadao i podijelio prijateljima i znancima.


Podijeli: Facebook Twiter