Julijana Matanović: Pisati jednako živjeti

Melita Jurkota, Julijana Matanović i Zoran Miljković (N. O. R.)
Melita Jurkota, Julijana Matanović i Zoran Miljković (N. O. R.)

Najčitanija hrvatska autorica Julijana Matanović bila je gošća književne večeri "Pisac u prolazu" u Gradskoj biblioteci "Matija Vlačić Ilirik" u Rovinju. O njenom radu, za koji je jedan od moderatora večeri, Zoran Maljković, inače višegodišnji i glavni urednik Mozaika rekao da joj je književnost važnija od života, govorilo se kroz knjige. Dakako, započelo je s hit-knjigom "Zašto sam vam lagala", o kojoj je autorica rekla da joj je život izmijenila stubokom.

- Danas, s ovim iskustvom, ne znam što bih izabrala - naklonost publike ili se dovesti u situaciju da ne pričam sa sestrom, odnosno otrpjeti izbjegavanje nećaka, rekla je Matanović, objasnivši da je u ovoj knjizi ona napravila priču kakvu je htjela - izmislila događaje i pripisala ih stvarnim judima.

- To nije bilo lijepo. No, shvatila sam da sam kroz knjigu rješavala osobne probleme odrastanja u udomiteljskoj obitelji. Da kojim slučajem knjigu nisam napisala, pukla bih.

Autorica je također publici otkrila da svoje knjige, jednom kada su objavljene, više ne čita. 

- Nema tih para!, rekla je kroz smiješak Julijana Matanović, obrazlažući da to nije zato što misli da nisu dobre, već iz razloga što ih čuva u onom vremenu kada ih je pisala.

Melita Jurkota, djelatnica Pučkog učilišta i inicijatorica Pisca u prolazu, osvrnula se i na knjigu, "Samo majka i kći", koja se po njenom sudu naslanja na "Zašto sam vam lagala". Ta konstatacija u neku je ruku iznenadila autoricu, koja je i sama uvidjela povezanost.

Naime, kao posvojena djevojčica tijekom svog odrastanja nije imala prilike upotrebljavati, inače toliko upotrebljavanu riječ mama.

- U meni je bila praznina i u prvoj "Zašto sam vas lagala", riječ mama nikad nije upotrijebljena. Ona ne postoji. Knjigu "Samo majka i kći" pisala sam za sebe, a nastala je iz riječi, rečenica i pitanja moje kćeri Magdalene, rekla je između ostalog autorica.

Julijana Matanović  napisala je više od dvjesto ogleda, eseja i književnih kritika, suautorica je knjige kritičkih čitanja "Četiri dimenzije sumnje" te autorica četiriju stručnih knjiga s područja književnopovijesne i književnokritičke problematike: "Barok iz suvremenosti gledan", "Ključ za interpretaciju književnog djela - Ivan Gundulić", "Prvo lice jednine", "Lijepi običaji" i "Krsto i Lucijan". Međutim, široj čitalačkoj publici autorica je prepoznatljiva po svojim bestselerima: "Zašto sam vam lagala", "Bilješka o piscu", "Kao da smo otac i kći", "Laura nije samo anegdota" , "Knjiga od žena, muškaraca, gradova i rastanaka", "One misle da smo male" i "Samo majka i kći". (N. O. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter