Julianne Moore i goli muškarci

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pripremite se na cistu ljepotu, porucuje se u kultnom izdanju Pirellijevog kalendara za 2011. Ove je godine fotoaparat u ruke uzeo modni kralj Karl Lagerfeld i naravno, u duhu njegove profinjene estetike, rezultat je velicanstven te Pirellijev kalendar poprima gotovo mitsko znacenje - što se porucuje i samim imenom "Mitologija".

"Mitologiju" krasi 36 crno-bijelih fotografija koje prikazuju 24 subjekta, od kojih 15 ženskih i cak pet muških modela u ulogama bogova, heroja i mitova koji su u travnju snimani u Lagerfeldovu pariškom stanu. Kalendar oživljava jednu od najdubljih njegovih strasti, onu prema grckoj i rimskoj mitologiji, božicama i bogovima.

Crno-bijela tehnika naglašava karakter same slike, figure u oštrom kontrastu i kroz pažljivo korištenje svjetla. Ljepota, mladost, štovanje i požuda opisuju se kroz novi koncept ljepote i utjelovljuju modernizam u mitologiji.

Ovo je možda i prvi put da kalendar proizvodaca guma, koji je davnih dana bio namijenjen mehanicarskim radnjama i kamionima, sada krase i muški aktovi. Ali kada je Kaiser Karl u igri, ili bolje reci, iza fotoobjektiva, ništa više nije isto. Osim božanskih modela Erin Wasson, Ruskinje Natasje Polly i Nizozemke Lare Stone, medu pet muških modela je i Lagerfeldov omiljeni model Baptiste Giabiconi te nova muza svih dizajnera - crvenokosa glumica Julianne Moore.

Imati i gledati Pirellijev kalendar, ali i biti ispred i iza objektiva postalo je prestiž. Do sada su to cinili najveci modeli i najbolji fotografi od Petera Lindbergha, Richarda Avedona, Brucea Webera, Herba Rittsa, Annie Liebovitz, Marija Testina, Nicka Knighta, Helmuta Newtona i Patricka Demarchelliera pa do Lagerfelda. Možda je on sada postao Bog i ušao u mitologiju, naravno Pirellijevu.


Podijeli: Facebook Twiter