Julian Mileta - mladi hrvatski glumac na radu u SAD-u

Julian Mileta
Julian Mileta

Julian Mileta jedan je od brojnih mladih hrvatskih glumaca koji su sreću i posao išli potražiti u SAD, no o odlasku preko bare počeo je razmišljati nakon srednje škole koju je završio u Parizu.

- Rođen sam silom prilika u Rijeci i to tijekom Domovinskog rata. Osnovnu školu pohađao sam u Zagrebu, a nakon toga sam se preselio u Pariz, gdje sam počeo i završio srednju školu EaB International The Victor Hugo School. Tu sam se upoznao s glumom i pronašao se u njoj pa sam i odlučio da želim to studirati. Došao sam do zaključka da je za to najbolji izbor New York i uspio se upisati na Lee Strasberg Institut, koji sam završio prošloga ljeta, kaže Mileta.

Mileta je u New York došao s 18 godina, a odlučio se za taj veliki korak jer je znao da najbolji trening i edukaciju za glumu čovjek može dobiti u tom gradu. Ovdje valja napomenuti da su mu mentori na Lee Strasberg Institutu bili profesionalci kao što su Roberta Wallach, Vincent D’Onofrio, Robert Ellermann, George Loros, Paul Calderon, Lola Cohen i Geoffrey Horne.

- Isto tako, moj profil je najprilagođeniji tom tržištu, prvenstveno zbog mog izgovora engleskog koji je američki. Dok sam živio u Parizu, uz srednju školu sam vikendima išao na satove u Course Florent, a u New Yorku sam se preko ljeta usavršavao na TVI Actorsu. Razlog tome je što sam se htio upoznati s biznis stranom glume, odnosno raditi s casting direktorima, kaže Mileta.

Mladi je glumac vrlo aktivan na kazališnim daskama, a glumio je i u predstavama kao što su "Mačka na vrućem limenom krovu", "Opasne veze" i "Staklena menažerija".

- Najdraža predstava u kojoj sam glumio je "Romeo i Julija" još u Parizu. Prošlo sam ljeto radio predstavu "Tape" - ulogu Vincea - koju je režirao Geoffrey Horne i koja je igrala u Marilyn Monroe Theatreu. Jednako važna predstava mi je bila i "Birdbath" koju je režirala Anna Strasberg, kaže Mileta. (Boris VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter