Julian Barnes dobio Bookera

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Julian Barnes dobitnik je ovogodišnje nagrade Man Booker za svoj roman "The Sense of an Ending", izvijestio je u utorak BBC.

Barnes, 65-godišnji londonski pisac kojem je najuglednija britanska književna nagrada izmakla u prethodne tri nominacije, na kladionicama je slovio kao favorit.

- To je lijepo napisana knjiga. Mislili smo da je to knjiga koja govori ljudskom rodu u 21. stoljecu, izjavila je bivša šefica obavještajne službe MI5 Stella Rimington, predsjednica žirija ovogodišnje nagrade.

Barnes je bio na dodjeli nagrade, vrijedne 50.000 funti, u londonskoj dvorani Guildhall.

Sa 150 stranica najkraci roman od šest finalista, "The Sense of an Ending" je prica o prijateljstvu iz djetinjstva i nesavršenosti sjecanja.

Pripovijeda je sredovjecni muškarac, Tony Webster, koji se osvrce na puteve koji su on i njegovi prijatelji prošli, dok ga prošlost sustiže preko ostavljenog dnevnika. Pobjednicki roman, rekla je Rimington, ima karakteristike klasika engleske književnosti.

Ostali nominirani za nagradu bili su Carol Birch, Kanadani Patrick DeWitt i Esi Edugyan, te debitanti Stephen Kelman i AD Miller.

Barnes je u uži izbor za nagradu ušao 1984., 1998. i 2005. godine, ali bez uspjeha.


Podijeli: Facebook Twiter