Jukin film "Ti mene nosiš" crnogorski kandidat za Oscara

Ivona Juka ispred plakata filma (R. BRMALJ)
Ivona Juka ispred plakata filma (R. BRMALJ)

Dugometražni igrani film "Ti mene nosiš", prema scenariju i u režiji Ivone Juka, crnogorski je kandidat za 88. nagradu Oscar u kategoriji Najbolji strani film u 2015. godini

- Film autorice Ivone Juka ispunio je sve preduvjete propisane specijalnim pravilima američke filmske akademije i bio jedini prijavljeni crnogorski kandidat na javni natječaj Ministarstva kulture. "Ti mene nosiš", koji je nastao u koprodukciji Hrvatske, Srbije, Slovenije i Crne Gore, na natječaj Ministarstva kulture Crne Gore kandidirala je producentska kuća "Galileo production" iz Podgorice, ujedno i koproducent filma koja je prepoznala kvalitetu filma te koja vjeruje da ovaj film ima izgleda postati najbolji strani film u 2015. godini, izvješćuju iz PRiredba Studija.

Tako je film "Ti mene nosiš" koji je prošli tjedan nominiran i za europskog Oscara, kojeg dodjeljuje Europska Filmska Akademija ušao i u utrku za najprestižniju filmsku nagradu.

- Ovaj projekt je pokazao da su koprodukcijski odnosi najpoželjniji model suradnje u regionalnoj kinematografiji, čime se za filmski sektor osigurava potpuna integracija u suvremene svjetske trendove, a filmovima omogućuje dobar prodor na regionalno tržište, ali i veliki broj kvalitetnih suradnika iz svih regionalnih zemalja, ističu u PRiredba Studiju.

Podsjetimo hrvatski kandidat za Oscara je "Zvizdan" Dalibora Matanića, a prema izboru Hrvatskog društva filmskih djelatnika, čiji su članovi odlučivali između sedam filmova, među kojima je bio i "Ti mene nosiš Ivone Juka", zagrebačkog producenta "4Film".

Prijave za 88. nagradu Oscar, u kategoriji stranih filmova, podnose se do 1. listopada, a izbor kandidata za najbolji strani film će se objaviti 14. siječnja. Dodjela nagrada održat će se 28. veljače u Los Angelesu. (B. Ć. J./Hina)


Podijeli: Facebook Twiter