Jukić: To je političko pitanje, odluku mora donijeti Sabor

Medulinsko područje jedno je od najizdašnijeg za arheologe
Medulinsko područje jedno je od najizdašnijeg za arheologe

Predstavnici Živog zida i odvjetnici obitelji Milanović, koja je proteklog petka deložirana iz svog doma u Brkaču, na konferenciji za novinare održanoj u Motovunu izrazili su ogorčenje postupanjem policije tijekom postupka deložacije, ali i samom deložacijom koju je naložio Alen Barbić, sudac Općinskog suda u Poreču.

- Zahvaljujući takvoj odluci suda obitelj Milanović je izbačena iz jedinog doma, a to se protivi konvencijama EU, pojasnila je Ivana Buić, odvjetnica obitelji Milanović. Ona smatra da u ovom slučaju ni sud, ni policija nisu pristupali u dobroj vjeri. Očito je sud smatrao da deložacijom za obitelj Milanović ne nastupa nikakva ili teško nadoknadiva šteta. Nažalost, deložirana je sedmeročlana obitelj iz njihovog doma, a prekinut je i njihov obrt Agroturizam Toni. Usto, odvjetnica Buić smatra da je posve izvjesno da je policija prekoračila svoje ovlasti, jer joj nije dopustila da uđe u kuću svojih klijenata, a na snimcima se, kaže, vidi kako joj torbu bacaju kroz prozor.

- Cijelo je selo bilo blokirano skoro 20 sati. Turisti su snimali, bilo je gotovo 80 policajaca u turističkom Motovunu u srcu sezone. Strašno, ali ne znam za čije interese i zašto?, pita se odvjetnica Buić.

Nezavidan položaj

Milanovići su se u nezavidnom položaju našli zbog nepodmirenog duga prema RBA štedionici. To, prema riječima odvjetnice Buić, nije točno, jer su temeljem uplatnica koje posjeduje platili 137 tisuća eura, po navodima Lina Milanovića i izjavama svjedoka predstavnicima štedionice su na ruke platili još oko 50 tisuća eura.

- Prosudite kakav je omjer 80 tisuća eura kredita i 137 tisuća eura koji su plaćeni. Predsjednice Rebublike Hrvatske, znate li što se događa u vašoj i našoj državi? Lijepo vas molim da u ime pravde i prava učinite nešto da se i obitelj Milanović što prije vrati u svoj dom, poručila je odvjetnica Buić.

Na pitanje što će sad poduzeti, odvjetnica Buić kaže da je njihov plan nastaviti s tužbom za utvrđivanje ništetnosti ugovora uz mjeru hitnog uvođenja Milanovićevih u posjed i nastavak djelatnosti. Usto, očekuje izglasavanje zakona o ništetnosti ugovora o kreditu s međunarodnim obilježjima sklopljenim u Republici Hrvatskoj, čime se pokušava riješiti problem građana koji su se zaduživali kod RBA zadruga. Zapravo, utvrđivanje ništetnosti takvih ugovora i poništenje svih pravnih radnji koje su nastale temeljem takvih ugovora. U tom očekivanju, napominje odvjetnica Buić, u cijeloj su Hrvatskoj obustavljene deložacije, osim u slučaju obitelji Milanović.

Pitanje legalnosti

Odvjetnica Katarina Jukić pojasnila je da su neki suci predvidjeli da je pitanje takvih ugovora i kredita zapravo političko pitanje i zato su prekinuli postupke, što ovdje, u Brkaču, nije bio slučaj.

- To je političko pitanje o kojem treba odluku donijeti hrvatski Sabor. Budući da su ovrhe, a i ova o kojoj se raspravlja, pokrenute na temelju sklopljenih ugovora o kreditu koji su bili sklopljeni u vrijeme dok Republike Hrvatska nije bila članica EU, a za koje davatelj kredita, ukoliko je djelovao preko posrednika na području RH nije ishodio dozvolu za rad od Hrvatske narodne banke, ili ako su sklapani u inozemstvu, sredstva nisu legalno dolazila u RH preko žiro računa građana. Citirala je odvjetnica Jukić odluku jedne sutkinje donijete prije više od godinu dana. Budući da zasad Sabor nije donio odluku, pitanje je legalnosti ovakvog postupka davanja kredita. Zakon je, kaže odvjetnica Jukić, u hitnoj proceduri, a ukoliko bude prihvaćen, poništit će se svi takvi ugovori i javnobilježnički akti koji su doneseni na temelju ovakvih ugovora.

Županijski vijećnik Damir Grünbaum iz Živog zida, ustvrdio je da je prilikom deložacije došlo do prekomjerne upotrebe sile policijskih službenika, ali i do neprimjerenog ponašanja određenih osoba prilikom deložacije, na što policija nije reagirala.

(Zapisao i snimio Mirjan RIMANIĆ)







Podijeli: Facebook Twiter