Juicing - zdravlje iz caše!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Šparoge za cišcenje bubrega, mrkve za savršenu kožu, šljive protiv suvišnih kilograma... voce i povrce predstavlja riznicu carobnih prirodnih lijekova. Lijek je u soku još djelotvorniji! Stoga, juicing!

P
osljednja moda prehrane
Rijec je o juicingu, posljednjoj novosti s podrucja nutricionizma, a kojeg kao zdrav nacin prehrane (jedan od obroka u danu) predlažu nutricionisti iz SAD-a.

Sokovi od svježeg voca i povrca su i osnova zdrave dijete, odnosno novih prehrambenih navika koje predlažu. Svježi sokovi su prirodni, gase žed, osvježavaju i štite od toksina.

Bogati vitaminima, mineralima i enzimima, sokovi od svježeg voca i povrca prvi su korak za sprecavanje, ali i lijecenje brojnih bolesti.

S
prijeciti i izljeciti oboljenje - sokovima!
Prema americkom nutricionistu Stephenu Baueru, voce i povrce može sprijeciti velik dio bolesti prehrambenog porijekla, ali i mnoge druge. Npr. centrifugirani kupus pokazao se kao izvrstan lijek protiv cira na želucu i crijevima, dok su sokovi od jabuke i šljive izvrsni prirodni laksativi.

"Zeleni" sokovi sadrže prirodne enzime koji mogu potaknuti metabolizam i olakšati gubitak kilograma. No, to nije sve! Prema istraživanju americkog nutricionista, sok ljekovite trave, zvan i sok "klica alfa alfa" osigurava vitamin K, koagulant nužan za zdravlje trudnica.

Lubenica i krastavac imaju dijuretsko djelovanje, a prema istraživanju Americke nacionalne akademije znanosti, provitamin A, kojeg ima u vocu i povrcu narancaste, žute ili zelene boje, može pomoci u sprecavanju nekih oblika raka.



P
ravi je trenutak za svježe sokove!
Sokove pijte na prazan želudac; pola sata prije obroka, sat vremena nakon obroka ili izmedu obroka. Svaki dan popijte 200 g soka od voca i/ili povrca, kojem možete dodati 50 g soka od cistih pšenicnih klica. U nastavku donosimo prijedlog za vocni, odnosno povrtni napitak.

S
ok od mrkve
Bogat je provitaminom A, te vitaminima B, C, D i K. Sadrži i brojne minerale, poput kalcija, fosfora, kalija i natrija, koji jacaju i smiruju stjenke crijeva te gode koži, kosi i noktima. Sok od mrkve potice probavu i cisti jetru. Ne bi trebalo uzimati više od tri caše na dan!

Priprema:
Centrifugirajte 2 velike mrkve, pola krastavca, pola zelene paprike, šaku krstovnika (potocarke) i 2 šake špinata te 3 lista kelja.



S
ok od jagoda
Jagode su ljetno voce najbogatije vitaminom C, ali sadrže i kalij te fosfor. Ciste organizam i pospješuju dijurezu, djelujuci kao prirodni analgetik, zahvaljujuci organskim salicilatima. Sprecavaju bubrežne tegobe, bolove, groznicu, giht i zadržavanje tekucine. Jacaju obranu organizma i snaže jetru!

Priprema:
Centrifugirajte jabuku izrezanu na kriške, krišku ananasa i 200 grama jagoda.


Podijeli: Facebook Twiter