Jugoslaveni će teško postati nacionalna manjina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najnoviji zahtjev udruženja Naša Jugoslavija u Hrvatskoj, postavljen uoči hrvatskog Dana neovisnosti, da se Jugoslavenima priznaju status i prava nacionalne manjine, više je od provokativne zanimljivosti s ruba društveno-političkog života. Uz propitivanje povijesne, etničke i sociološke opravdanosti takvog zahtjeva, u obzir treba uzeti i poštovanje građanskih i ljudskih prava formirane društvene skupine koja se osjeća Jugoslavenima iako se država čiji su žitelji bili krvavo raspala prije dvadesetak godina.

Zagovornici prava na jugoslavensku nacionalnu pripadnost ističu da ono nije vezano uz bivšu državu, nego i uz ideje južnoslavenstva koje su bile prisutne i prije stvaranja zajedničke države Hrvata, Srba i Slovenaca. Osporavatelji te ideje skloniji su, pak, tvrdnji da je riječ o nostalgiji i da nema nikakvih uvjeta da bi Jugoslaveni - koji su zapravo ostatak socijalističkog stvaranja jugoslavenske nacije - postali nacionalna manjina u bilo kojoj od zemalja nasljednica SFR Jugoslavije.

- Jugoslaveni će imati velikih formalnih problema da postanu nacionalna manjina u Hrvatskoj. U Ustavu nisu navedeni kao manjina, a teško će netko zbog njih inicirati ustavne promjene. Više će biti shvaćeni kao skupina čudaka, recimo kao da se u Hrvatskoj bave kabalom, napominje sociolog dr. Slaven Letica.

Statistika pokazuje da je u trenutku raspada Jugoslavije u Hrvatskoj bilo oko 300 tisuća Jugoslavena. Prema popisu stanovništva u Hrvatskoj 2001. Jugoslaveni nisu izraženi kao posebna kategorija. U Srbiji se, prema popisu stanovništva iz 2002., Jugoslavenima izjasnilo više od 80.000 građana, od čega najviše u Vojvodini, njih oko 50.000. U Bosni i Hercegovini je 1991., prije rata, živjelo više od 240.000 Jugoslavena. U Sloveniji ih ima 527 prema posljednjim podacima, no značajan broj iseljenika s područja bivše države izjašnjava se upravo - Jugoslavenima.

U Sjedinjenim Američkim Državama prema dostupnim podacima živi 328 tisuća Jugoslavena, u Brazilu između 50 i 80 tisuća, u Kanadi 65 tisuća, a u Argentini između 60 i 80 tisuća. Sveukupno u svijetu je, prema podacima iz raznih izvora i popisa stanovništva, 607.336 Jugoslavena.

Koliko se u nas stanovnika izjašnjava Jugoslavenima pouzdano će se znati tek kad budu poznati konačni rezultati popisa stanovništva iz 2011.

- Jugoslaveni nisu bili nacija ni u Jugoslaviji u vrijeme kad je komunistička partija omogućila da se tako izražava nečiji identitet,  smatra dr. Davor Pauković, povjesničar iz Centra za politološka istraživanja i kaže: "Opredjeljenje nekoga da je Jugoslaven nije značilo da je to nacija. Dakle, teško postoji opravdanost da postanu nacionalna manjina". (Dubravko GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter